måndag, maj 23, 2016

Expatlife: Flytta till eller från

Nyligen läste jag en så bra kommentar på internet. Den handlade om varför man flyttat utomlands, och varför en del utflyttade svenskar verkar så bittra på Sverige och allt svenskt.

Kommentaren gick ut på att det finns två sorters utflyttare, de som flyttar från Sverige och de som flyttar till ett annat land. På ytan kan man ju tro att det är samma personer. Samma sak. Men så är det inte alls. 

Det är stor skillnad.

De som flyttar från vill bort från det svenska, från Sverige, och är ofta ganska högljutt emot allt svenskt.

Så finns det de som flyttar till något. De vill också bort men av andra orsaker - jobb, äventyr, kärlek - och tycker att Sverige ändå är helt ok.

Vi tillhör den senare kategorin, till. Visst ville vi flytta utomlands men det var för att uppleva något annat, inte för att vi absolut ville flytta från vårt liv i Stockholm. Dessutom var ju planen att bo utomlands i tio år. Nu är det 20 år...

9 kommentarer:

 1. Visst är det intressant detta med varför folk lämnar sina hemländer. Och mentaliteten som kan vara så olika. Sedan tycker jag att man går igenom olika fair också efter att man flyttat. Det är hemlängtan och det är nyförälskelse och det är uppvaknande och det är balans och sedan kanske lite mer längtan och så det där med att ju längre man är borta från sitt hemland desto mer förändras man och även om man kan längta tillbaka till vissa saker så inser man också att man inte alls orkar med andra saker.
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Ibland har jag så svårt för vissa av de där grupperna på FB. Orkar inte skriva kommentarer där själv, för det allra mesta. Så less på all småsint bitterhet mot Sverige. OCH att många tar sig friheten att vara så nedlåtande mot sitt fosterland. Jobbigt och lite pinsamt, tycker jag. Jag flyttade för kärlekens skull, inte ifrån, utan till. Saltis har rätt, man går igenom faser. Jag hade tre jobbiga år när jag kom hit, ville helst flytta hem. Sen kom K och grundade mig sas. Nu tycker jag att jag har två hemländer, och jag älskar dem bägge högt.

  SvaraRadera
 3. Nar vi flyttade till AL sa flyttade vi till nagot nytt, nya aventyr och erfarenheter. Nar vi flyttade till Schweiz flyttade vi ocksa till nagot nytt men samtidigt ocksa bort fran Stockholm dar vi inte langre trivdes. Gillar Stockholm men vill inte bo dar (iallafall inte just nu men man vet aldrig om det andras.)

  SvaraRadera
 4. Anonym1:13 em

  Jag förstår verkligen inte varför de känner sig så manade att klaga på Sverige, om de nu har flyttat därifrån så behöver de väl inte bry sig så mycket!? Jag flyttade också till och inte ifrån och jag tror inte att jag kommer att flytta tillbaka till Sverige inom en överskådlig framtid men jag älskar att komma till Sverige på semester. Sedan kan jag absolut se att det finns saker som inte är så bra i Sverige men det är ju inte direkt det enda landet i världen som har det så.

  SvaraRadera
 5. Visst är det så! Vi tillhör också de som flyttade till och inte från. Vi skulle dessutom bara göra en kortis på ett eller två år, nu är det sju...

  SvaraRadera
 6. Ack den eviga debatten....😊 Jag flyttade också till...kärleken och ett mer berikat liv, jag ville ha mer och något annorlunda och nu är det snart 25 år sen jag först satte föttetna på Engelsk jord! Vad jag inte förstår, är svenskar som bor här i England och klagar på allt engelskt och att allt är så mycket bättre i Sverige!! Hallå! Vaför flyttar de inte tillbaka då?? Grrrr! Jag skulle nog inte vilja bo i Sverige heller som det ser ut i dagsläget, men jag saknar mycket där! Jag tror oftast att man jämför och kommer ihåg hur allt var när man växte upp och den verkligheten finns ju inre längre! Trixigt det där....

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Ingenting är svart eller vitt. Det tog jag med mig från mitt år som utbytesstudent. Sverige är inte perfekt på något sätt, men samtidigt finns det väldigt mycket som är bra här! Det finns många länder i världen som är likvärdiga, men olika bra på olika punkter. Kvalitet och tillgång till sjukvård, skola mm. Skattetryck, karriär och möjligheten att tjäna mycket pengar. Väder och klimat. Och mycket mer kan man jämföra. Dessutom är olika saker olika viktigt för olika personer...
  Jag skulle inte ha något emot att flytta TILL något annat, men har svårt att se att det skulle vara för evigt. Men nya erfarenheter och intryck berikar livet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det finns många bra ställen jag skulle kunna tänka mig att på!

   Radera