tisdag, mars 07, 2017

Expatlife: 576 dollar

På många high schools kan eleverna ta AP-klasser om de vill. Det är en förkortning av Advanced Placement och är collegekurser, introduktionskurser på collegenivå. Eleverna får vanliga betyg i kurserna, men kan också i maj välja att göra AP-prov om de vill. Betygsskalan är 1 till 5 på de här proven, och beroende på college kan studenten sedan få credits när de börjar universitet. En del skolor ger bara credits om man fått betyg 4 eller 5. På en del college kan studenterna göra ett prov för att se att de verkligen lärde sig något på AP-kursen.

Vissa skolor ger ingen credit alls för AP-kurser men ser gärna att du tagit flera. Svårt läge.

Inför de officiella AP-proven i maj ska eleverna nu anmäla om de tänker göra proven eller inte. Proven kostar pengar.

Ikväll skrev jag en check på 576 dollar för de AP-prov Sonen ska göra. Han har tagit fyra APs, men några är egentligen två kurser i en. Det är Spanish Language, Physics C Mechanics, Physics C Electricity/Magnetism, Calculus BC, Microeconomics och Macroeconomics. Skulle säga att de där fysik och mattekurserna inte är att leka med. Alls.

Och inte är själva proven gratis heller. Men eleven kan alltså välja att inte göra det officiella provet, som alla göra på samma dag överallt.

Det är en lotteri. Beroende på skola och hur det går på provet vet man ju inte i nuläget om det till slut ger utdelning.

Nu skriver jag checken. Done.

(lite busigt att göra en Expatlife en tisdag, jag vet...!)

4 kommentarer:

 1. Kan meddela att svenska Högskoleverket inte ens kan validera AP-betyg... Vår son har betyg i ett par av de matte-kurserna och fysik men har fått läsa om den matten i Sverige för att få godkänt... Nåja, universitetet fattade ju att han kunde detta och han behövde mer eller mindre bara tenta av. Men skitdåligt att Högskoleverket kan validera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast egentlign är det ju samma här, inte alla som godkänner AP rakt av. Vilket jag har full förståelse för. Det har gått inflation i AP-kurser.

   Radera
 2. Jo, det är verkligen speciellt det där att man kan ha uni-credits redan innan man börjar uni. K hade också credits då hon började college, 6 tror jag. Men det kom ju mestadels från NYU och sommar kursen där.
  Har inget minne alls av att vi betalade för prov i HS. Kan inte minnas det alls. Det är ju mkt pengar också ni pröjsar, oj oj...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att i en del skoldistrikt behöver man inte betala för AP-test. Nåväl, bara att betala och vara glad.

   Radera