måndag, december 14, 2015

Expatlife: Julplaner

Sedan vi flyttade till USA har vi firat jul här. Och sedan ganska många år har vi skapat egna traditioner om hur julafton ska firas, kanske inte riktigt som vi skulle gjort om vi bodde i Sverige. Men vi gillar vårt sätt.

Vi äter en sen lunch med våra vänner som också firar julafton, finska och tyska vänner. En del svensk julmat - skinka, prinskorv, Jansson, sill, hembakad kavring - och så har vi lagt till en del annat vi gillar. Som en god sallad våra numera hemflyttade svenska grannar gjorde till jul - tack Anki! - och så gör vi Ostron Rockefeller. Julgodis förstås. Glögg.

Champagne är viktigt.

På Juldagen ansluter våra amerikansk-tjeckiska vänner. Då firar vi amerikansk julafton, som ju faktiskt bara är en enda dag. Man kan ju tycka att den amerikanska julen är otroligt mycket snack och sen liten verkstad...

Gillar våra jular här. Ganska stressfria utan en massa måsten.

Förresten, under flera år kollade vi en inspelning av Kalle Ankas julafton men det har vi faktiskt slutat med. Ingen i familjen som såg poängen.

2 kommentarer:

  1. Later som ett mysigt julfirande med lite olika mix av traditioner. Det ar kul att fa skapa sina egna och fa chansen att plocka russinen ur kakan. Kalle Anka har vi aldrig kollat pa heller. I ar firar vi var tredje jul I Basel pa eget satt sa som vi onskar.
    Kramar!

    SvaraRadera
  2. Så är det absolut, man skapar sina egna jultraditioner och för varje år sätter de sig än mer och verkligen blir "äkta" jul. Jag tycker våra jular här är mycket mer stressfria än då vi bodde i Sverige. Då var det större press på att åka runt, hälsa på, turas om och det var ärligt talat inte så kul utan kändes mest som borden och måsten. Under USA-åren har en frihet kommit, en avslappnad inställning och vi har skapat våra jular på det sättet som vi vill ha det. De har inte alltid sett likadana ut, absolut inte, men de har liksom varit våra jular, självvalda med det vi vill ha och på våra villkor. Mysiga traditioner ni verkar ha, gillar!

    SvaraRadera