måndag, maj 18, 2015

Expatlife: Att ta ansvar för nykomlingar

En gång i tiden var jag nykomling i Brasilien Jag var nykomling i Tjeckien. Och jag var nykomling i USA och sen i Spanien.

Som nyinflyttad är man ganska utlämnad till de som redan bor där, de som kan allt, hur det fungerar, som redan är etablerade. Vi har haft hyfsat tur och råkat på människor som vi blivit vänner med på varje plats. I Sao Paulo och Tjeckien var det via Ironman som vi träffade på nya vänner. Han träffade folk via jobbet, oftast som kunder - han jobbade för en amerikansk arbetsgivare - och de träffade vi sen på helgerna. Här i USA råkade Ironman på trevliga golfspelare - som Bästa Grannen! - och jag råkade på en finlandssvenska som hade sin dotter på samma balett som vår dotter. Ungefär samma i Madrid, även om det var lite segare där.

Allt det där var en början, sen bygger man vidare på det. Och det är så jag tänkt när jag hört att någon är ny på en plats jag bor. En fika med ett gäng andra svenskor, så de träffar några. Förhoppningsvis klickar det med någon. Gemensamma intressen. Tips om after-school activites för barnen. Whatever. Det betyder inte att man måste umgås med svenskar, som i en bubbla. Man behöver inte bli bästisar med alla. Men det är en bra start när man är ny och inget vet.

Man tar ansvar för nykomlingar helt enkelt.

Det kostar bara en fika och nån timme.

8 kommentarer:

 1. Jag håller med! Det kostar så lite och betyder så mycket!

  SvaraRadera
 2. Så bra tänkt. Och gjort.
  Egentligen tror att det samma gäller vart man än flyttar - alltså även inom Sverige. Jag tror att om man flyttar utan barn/stora barn så kan det nog vara svårt att komma in i ett sammanhang. Med barnen har man det enklare genom förskola/skola att träffa andra.

  SvaraRadera
 3. Bra tänk! Så funkar det nog lite här och där i världen men trist nog är det just i mitt eget hemland Sverige som jag har haft svårast att hitta nya vänner varje gång vi flyttat. Under åren i Bryssel hade jag fler vänner än jag någonsin haft. Men nu, efter snart tre år i Sverige igen, har jag fått två nya fina vänner.
  Sedan kanske man inte håller fast vid alla vänner, de kommer och går och jag tänker att de var bra för mig där och då men nu är det någon annan som fått dem och behöver dem bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inte alltid så himla enkelt att komma som ny, man kan behöva en hjälpande hand när det gäller att hitta en vänkrets.

   Radera
 4. Precis så! Kostar så lite och betyder så mycket! Vi är lokalanställda och har inga andra expats på vår arbetsplats. Slumpen har gjort att vi träffade svenskar när vi just flyttade hit. Den stafettpinnen tog vi över och det är alltid lika roligt att få välkomna nya expats hit till PA. De flesta av oss har familj och släkt långt borta och det är skönt att ha en stand in familj!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som man säger här, paying it forward!

   Radera
 5. Jag tycker det ar toppen att det finns just sadant har for nykommlingar. Man behover fa tips och fa ett kontaktnat och da ar detta den perfekta starten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får och man ger, liksom

   Radera