måndag, maj 04, 2015

Expatlife: Mode och svenskar

En observation: tycker mig se att svenskar som nyligen flyttat utomlands, bott utomlands några få år eller de som har mycket kontakt med vänner i Sverige, fortfarande klär sig svenskt. Och med svenskt menar jag modemedvetet.

Eller, de klär sig som svenskar gör i Sverige.

Absolut inget fel i det, svenskar ligger oftast flera år före vad gäller mode. De har en modeuniform som består av Converse/Prime på fötterna, jeans med häng och Day/Odd Molly/eller anonym tröja och cool sjal. Give or take some. Och jag har ingen bra koll på vad som gäller, ser bara att det ser likadant ut på många.

Själv har jag sunkat ner mig totalt efter nästan 19 år utomlands. Att shoppa i Sverige har varit dyrt - men yay! för bättre dollarkurs mot kronan nu - och jag förstår mig förresten inte alltid på svenskt mode. Det som alla verkar köpa och som finns i butikerna på sommarveckorna när jag besöker Sverige, nja. Så jag handlar lokalt och ser ut därefter.

Inte cool alls faktiskt. Och det är jag helt ok med.

14 kommentarer:

 1. Håller med om att Svenska är medvetna om vad som är rätt nu. Lite väl medvetna tycker jag nog eftersom "alla" har likadana kläder. Det är roligare med olikheter tycker jag nog. Men jag håller med om att som utland svensk tappar man kollen ;)
  Hälsningar från Dubai

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske man inte bryr sig lika mycket längre, heller... Ganska skönt.

   Radera
 2. Eva i Dalarna1:50 fm

  Det är väl så att även i Sverige handlar många lokalt och ser ut därefter.
  Vore kul med en bild på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga bilder på mig, men profilbilden finns ju!

   Radera
 3. Och jag som tycker alla svenskar (eller svenskor kanske) klär sig mest i tunika/stor t-shirt och leggings! Tänkte aldrig på det innan vi bodde i Bryssel men skillnaden på kläder är stor. I Bryssel skulle ingen eller i alla fall få kvinnor kliva in i matbutiken klädd som svenska kvinnor mycket gör. Vad som är rätt eller fel är en helt annan sak, vill bara poängtera skillnaden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma i Spanien, spanjorskorna var snyggklädda jämt! Gillar mer den amerikanska stilen, här klär man sig som man vill.

   Radera
 4. Alla ser lika ut hemma. Lika. Snygga! JA. Men lika.
  Jag kör min stil, och gillar den. Blir lite trött när jag kommer till Sthlm och ser hur lika allt är. Både i kläder o inredning. Hälsar Anthro-JCrew-GAP-Ann Taylor Loft- World Market och Target-tjejen som inte ens äger ett par converse :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag shoppar på ungefär samma ställen som du, men jag har Converse, de utan skosnören!

   Radera
 5. Jag tycker det ar sa himla befriande att inte behova ha koll pa det svenska modet utan kora sin egna stil. Har I Schweiz ar man inte alls sa modemedveten som I Sverige. man ser mycket fler olika stilar har. Tycker den dar Stockholmsuniformen ar astrist. Det blir trakigt nar preics alla kor same same.
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Håller med! Urtrist att alla i Sverige ser likadana ut! Det finns mycket snyggt i affärerna hemma, jag tycker lägstanivån är högre på klädbutiker i Sverige. Men det hjälper ju inte när alla har samma kläder ;-) Dessvärre gäller det ju även inredning, bilar etc. Supertrist! KRAM!

  SvaraRadera
 7. Haha det är väldigt sant, det märks extremt tydligt på Svenska skolan här i Spanien vilka föräldrar som varit här länge eller just kommit från Sverige. Själv har jag aldrig följt modet och tycker allt som oftast att det som är inne är fult så jag faller nog i en annan kategori :)

  SvaraRadera
 8. Haha det är väldigt sant, det märks extremt tydligt på Svenska skolan här i Spanien vilka föräldrar som varit här länge eller just kommit från Sverige. Själv har jag aldrig följt modet och tycker allt som oftast att det som är inne är fult så jag faller nog i en annan kategori :)

  SvaraRadera
 9. Compo Beach5:28 em

  Ni glömde Ralph Lauren :-) Nu ska man tydligen vara klädd i RL från födseln!!!

  SvaraRadera
 10. Anonym8:02 fm

  Här i Spanien klär många sig väldigt klassiskt; snyggt men utan att följa mode så mycket. Och det trivs jag med :)

  Carina

  SvaraRadera