måndag, maj 25, 2015

Expatlife: Helgdagar man inte förstår sig på

Svenska helgdagar sitter liksom i ryggmärgen på någon som växt upp i Sverige. Men nu börjar de blekna en aning för mig, tydligen var det Pingst nu i helgen i Sverige, och jag hade ingen koll alls.

Här i USA är det inte så många religiösa helgdagar som är röda. Juldagen, that´s it. Istället har jag efter många år lärt mig när Memorial Day och Labor Day infaller, mest för att det alltid är på en måndag och sommaren börjar och slutar med de här helgerna.

Det finns andra helgdagar också och jag har vet när de infaller men vad jag ville komma till är att när man flyttar mellan länder är man helt lost vad gäller nya helgdagar. Som att den viktigaste helgen i Spanien är Semana Santa, veckan vid påsk. Plus alla regionala helgdagar de har i Spanien, mycket förvirrande.

Man flyttar till ett land och tror att allt är som vanligt vad gäller helger och så plötsligt kommer Maken hem från jobbet och säger att tydligen är det helgdag nästa vecka. Jaha. Det hade man ingen aaaning om. Förvirrande är bara förnamnet.

Och det tar sån tid att programmera om. För min del måste jag bo många år i ett land för att fullt förstå och komma ihåg när helgdagarna infaller. Klart man har kalender till sånt, men man vet också och det tar tid att veta.

Vi har alltså Memorial Day idag. Dagen som är till för att hedra militärer av alla de slag här i USA. Firas alltid sista måndagen i maj.

Första helgen på sommarsäsongen.

5 kommentarer:

 1. Lite förvirrande för oss i början då vi flyttade till USA vad gällde helgdagar. En hel del helgdagar beror ju också på stat och vilken arbetsgivare man har. Presidents day var aldrig ledig för oss fastän det var helgdag. Här i Schweiz är det ganska lika de svenska helgdagarna med i princip alla religösa helgdagar. Men det kan vara lite förvirrade här också ibland för vissa cantoner kan fira en helgdag medan andra inte gör det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, en del dagar är bank holidays, och då är ibland Ironman ledig eftersom han jobbar med finans, men sen verkar det vara upp till skoldistriktet om det är en ledig dag för skolorna eller inte...

   Radera
 2. Visst är det så, men det är lite spännande med alla nya helgdagar man får sig till livs när man lever så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, man får ju ta de dagar som är lediga där man bor.

   Radera
 3. Fast vi har ju inte ledigt annandag pingst längre. Däremot på nationaldagen. Och om 6 juni infaller på en lördag (som detta år) så får de som jobbar annandag pingst ta en extra dag ledigt.
  Ganska komplicerat har jag, som nyligen fått personalansvar, blivit tvungen att erfara.

  SvaraRadera