måndag, april 11, 2016

Expatlife: Making a move

Flytta. Det är flera av barnens kompisars föräldrar som pratar om att flytta. Planen är att flytta så fort barnen är färdiga med high school. Då kommer de fly fältet och flytta vidare.

Det är inte helt ovanligt att amerikaner gör och tänker så, flyttar så fort yngsta barnet börjar college. Och mycket beror på amerikanska skolor och fastighetsskatt. 

När barnen går i skolan och man som förälder vill att barnen går i public school, kommunal skola, är det viktigt att bo rätt. Man hör till en skola i närheten och bra skoldistrikt har oftast högre huspriser. Och med bra skoldistrikt följer ofta hög fastighetsskatt, det är den som betalar skolan. (Ja, vi har både hög fastighetsskatt och riktigt bra skolsystem i stan där vi bor.)

Med barn i college är det en hel del som vill flytta någonstans med lägre kostnader. Kanske har de sökt sig hit just för skolorna och hittat jobb häromkring av den anledningen. Utan barn i skolan är de inte längre bundna till stan. De kan bo var de vill.

Florida. Texas. Flytta tillbaka in till city, alltså New York. Folk har olika tankar och planer.

Vi vet inte riktigt. Trivs så bra här, det är en bra plats även med utflugna barn. Om än med dyr fastighetsskatt.

10 kommentarer:

 1. Bra inlägg om ett annat typiskt amerikanskt fenomen. Jo men så gör ju verkligen folk och jag kan förstå det och se hur och varför man resonerar och gör som man gör.
  En annan sak jag också tycker många gör, när de blivit pensionärer och barnen är vuxna-vuxna i betydelsen har egna familjer och barnbarn börjat komma. Då är det många som bryter upp och flyttar dit i landet där barnen slagit ner bopålarna och startar om sina liv på de platserna, just för att kunna vara närmare sina barn.
  Det här fenomenet, att flytta och bosätta sig där de vuxna barnen med familjer finns, är inget fenoment jag känner igen från Sverige och mina bekantskapskretsar eller umgängen i alla fall. Jag tycker det är fint, att den äldre generationen inte skräms av att helt starta om, kanske på andra sidan landet i en delstat de aldrig varit i, för att vara ett stöd och nära sina vuxna barn och barnbarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amerikaner flyttar! Av flera olika anledningar, men de är inte rädda för att flytta. Gillar!

   Radera
 2. Visst oppnar det upp mojligheter da barnen ar I collage men ar det inte jobb som styr mest vart man bor? Flytta vart man vill later underbart men for mig skulle det vara viktigt att inte ha allt for lang pendling till jobbet I kombination med att bo I ett omrade dar jag trivs.
  Men det kanske ar relativt enkelt for amerikaner att hitta jobb pa nya stallen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att de kan ha stannat här för att skolorna är så bra och de inte velat flytta på barnen. Sen kan de välja, om de vill följa jobb eller väder.

   Radera
 3. Ja, absolut...bor ju i en liknande kommun som du, bra skolor och höga skatter.
  Men, vi bor kvar så länge iaf. Iaf så länge K går i college, sen får vi se vart det bär av. Tror inte vi stannar i nuvarande hus iaf. Vi har bott här så länge att vi har en ganska låg månadskostnad och det är skönt så vi flyttar inte medan vi har college att betala för iaf. Vet inte vart vi tar vägen sen, det kanske beror lite på var K hamnar? Jag vill inte flytta till CA, det vet jag. Men skulle inte ha ngt emot att flytta lite längre norrut i US, till Boston kanske? Men, som sagt, framtiden får utvisa.
  Ja, det är många som absolut inte har råd att bo kvar efter sin pension pga fastighetsskatterna. Då drar många, till FLA (vill jag inte heller flytta till), till AZ eller till något annat varmare ställe där det är billigare att bo. Eller, som du säger, flyttar de dit barnen bor. Fint, det tycker jag också.
  Jaja, vi bor kvar här ett tag till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror det är de som flyttat nästan enbart pga skolorna och sen tycker det är dyrt. Här är det många som vill söderut också! Men inte vi.

   Radera
 4. Anonym3:03 em

  Verkligen, hade vi bott tio minuters promenad västerut hade vår boendekostnad varit 20-30% lägre, men så hade skolornas rating legat på 5-6/10 istället för 9/10. Åkte igenom ett jättemysigt område för ett par veckor sedan och när jag kom hem kollade vad huspriserna låg på där. Överkomliga priser men skolorna hade tvåor och treor på greatschools.org så vi strök raskt den tanken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Häromkring finns flera liknande småstäder som vi bor i, som alla har skolsystem som ligger på top 2-3% av alla public high schools i USA! Men så finns det de städer som inte har lika bra skolor men precis som du säger billigare huspriser... allt hänger ihop.

   Radera
 5. Trivs också så bra, precis här. North Carolina verkar vara attraktivt när barnen börjat/gått ut college.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle säga att det är bra med barn i skolan, så knske de enklare kan komma in i de bra statliga colleges som N Carolina har!

   Radera