måndag, januari 25, 2016

Expatlife: Lyckligt lottade språkmässigt

När vi hade långlunch igår pratade vi en del tvåspråkighet och insåg att nej det är inte så enkelt alla gånger.

Vi talar svenska med barnen, våra brasilianska vänner talar portugisiska hemma och nu med stora tonåringar tycker vi nog att vi lyckats. Barnen kommer inte glömma sina hemspråk.

Igår berättade två vänner att de talat tyska med sina barn när de växte upp, men när barnen började skolan och var 7-8 år ville barnen inte längre kommunicera på tyska. Det var inte coolt. De vägrade, ville vara som alla andra och gick över till engelska. Och så blev det. Föräldrarna gav upp.

Det där är en svår fälla att hamna i och jag är tacksam över att våra barn aldrig - verkligen aldrig - verkar ha skämts över att vi talar ett annat språk hemma. Istället tycker de att det är kul att kunna ytterligare ett språk. De ser det som en tillgång.

Och det är ju det det är. En rikedom att tala flera språk.

5 kommentarer:

 1. Jamen verkligen! Jag har ju själv en flicka som verkligen är sant tvåspråkig, och då är det bara jag som pratat svenska med henne. Inga problem, aldrig, det kom så naturligt. Engelskan fick hon ju via sin pappa + att det var språket vi talade alla tre. Men var/är det bara K och jag är det svenska för hela slanten. Jag kan ärligt säga att jag är stolt över det. Jag har folk omkring mig vars barn inte talar sin mammas modersmål trots idoga försök. Jag känner också barn där bägge flädrarna talar svenska men vars barn INTE gör det. Så ja, vi kan verkligen vara glada över att våra barn talar så otroligt bra svenska!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi SKA vara stolta! För det är vi som gjort ett bra jobb att engagera barnen, att de vill tala ett annat språk!

   Radera
 2. Ja klart bade du och Annika ska vara stolta over allt job ni lagt ner pa att fa era barn tvasprakiga. Vi har vanner I Alabama dar bada ar svenskar men vars barn inte talar svenska. Jag vaxte sjalv upp med tvasprakighet. Min mamma talade spanska med mig eftersom hon kommer fran Mexico men nar jag borjade skolan sa var jag précis som era tyska vanners barn, jag vagrade tala spanska med henne. Nagot jag angrar I efterhand. Men jag lyckades anda snappa upp en hel del av spanskan och den finns dar. Skulle behova ova mer. Men det gick anda bra nu nar vi var I Spanien I hostas. Att kunna flera sprak berikar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flera språk berikar, helt klart!

   Radera
 3. Defintivt nåt att vara mycket stolt över och vad fint det måste kännas att nu, med lite äldre barn och tonåringar se resultatet och att det lyckades. Jättefint att höra.

  SvaraRadera