måndag, januari 11, 2016

Expatlife: 16-åringar med körkort

Här i USA kan man ju ta körkort ganska tidigt, runt 16 år, men det varierar ganska mycket mellan de olika staterna vad som gäller. Vi håller oss såklart till de lagar som gäller i Connecticut.

För att får börja övningsköra måste man vara fyllda 16 år och ha klarat teoriprovet. Man kan alltså försöka få tid på DMV, Departement of Motor Vehicles, samma dag man fyller 16 år. Det är bra att kunna körregler och vägskyltar innan man börjar köra, så där har CT fått till det. Gillar.

Sedan kan tonåringen köra upp tidigast efter fyra, eller sex månader. Det beror på vilken extra teorikurs tonåringen tar, antingen 30 timmar eller 8, föräldrar måste också vara med på en av klasserna. Och om de är privatister, kör på körskola, eller inte.

Därefter är det dags för uppkörning, och ja det är betydligt enklare att köra upp här än i Sverige.

Men sen har tonåringar specialregler, de får inte köra när som helst och inte heller med vem som helst i bilen. Bilförare under 18 år får inte köra bil mellan klockan 23 på kvällen och 5 på morgonen. Och de första sex månaderna som körkortsinnehavarare får man bara köra ensam eller med föräldrar i bilen. När det gått sex månader är det tillåtet att skjutsa yngre syskon. Först efter ett år får tonåringarna ha kompisar i bilen.

Det finns en del undantag, men det är ganska tuffa regler det första året. 

Så ja, Sonen är 16 år och har körkort men han är lite som Askungen och måste vara hemma långt innan midnatt!

2 kommentarer:

 1. Låter bra med rätt så tuffa regler för dessa relativt unga förare.
  Har också förstått att i vissa stater får du bara ta körkort som 16-åring om du läser på highschool.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det varierar vilka reglerna är, de flesta har ju 16 år (här i CT tidigast 16 år och 4 månader), finns nån stat som har specialregler för de som bor långt ute på landet - då kan man ta körkort som 14-åring!

   Radera