måndag, maj 19, 2014

Expatlife: Locals vs contract

Lite expatlingo (expatspråk):
local - expat som är mer eller mindre permanent bosatt på en plats i utlandet
contract - expat som har ett tidsbestämt arbete på några år i annat land

Locals och de som är på contract lever ibland som olika liv och sällan blandas de. Och då menar jag inte de ekonomiska förutsättningarna som kan vara mycket olika, plus och minus på båda sidor.

Nej jag tänker på att jag träffat på många locals som säger att de inte vill umgås med contracts. Av den enkla anledningen att de inte orkar byta vänner var tredje-fjärde år, när det är dags för de på kontrakt att flytta vidare. Det kan man ju förstå.

Så locals umgås med locals och contracts med contracts. Ofta är det så (men ingen regel utan undantag!).

Vår inställning har alltid varit att se till personerna först och bortse från hur länge vi kan ha dem som vänner på plats. Vi har ju själva varit på båda sidor och vet hur svårt det kan vara att hitta nya vänner när man flyttar till ett nytt land, och hur hårt det känns när nyblivna bästa vänner flyttar efter några år.  Det är verkligen heartbreaking.

Nu har det blivit så att de flesta av våra vänner här i Connecticut är locals, men ett fåtal är contracts.

Vi försöker vara öppna och se till människorna, inte hur länge de kommer stanna. Jag tror att man vinner på det i längden.

11 kommentarer:

 1. Jag har aldrig tänkt tanken, locals eller contracts. Jag är nog som du, dvs öppen. Det är ju människorna som är viktiga, inte kontrakten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man känner att det funkar, då spelar det ju ingen roll!

   Radera
 2. I Singapore vet jag att folk pratade om folk som var pa local vs expat contract men vi brydde oss inte om det heller. Ar folk trevliga sa ar de!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, bara man trivs ihop. Några år eller längre.

   Radera
 3. Visst är det jobbigt att "byta" vänner vart fjärde år, men man måste ju vara öppen! Locals eller contracts, spelar väl ingen roll så länge man hittar bra människor! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte kul när bästa vänner flyttar, tror det är bra att ha en blandning av locals och contract!

   Radera
 4. Jag vet hur de känner, de som inte vill binda upp sig med expats, har ju själv känt på den sorgen flera, flera ggr. Blivit supergog vän med flera som varit här på kontrakt, och sen har de åkt igen. Sorgligt. Men, jag säger inte att jag inte vill bli kompis med en expat i framtiden. Är det rätt kemi mellan oss så ÄR det!! Just nu har jag nog bara local-swedes här. Ingen som kommer att dra, ingen som är här på kontrakt. De inflyttade (fr europa) familjerna jag umgås medverkar vara här tills vidare. Love it!! Har inte hört det där locals vs contract, förmodligen för att jag inte expat utan local. Men som sagt, är det folk man klickar med ser jag NOLL skillnad. Mer än att det blir hemskt då de tar sitt pick och pack och åker hem, eller vidare.

  SvaraRadera
 5. Anonym8:21 fm

  Håller med dig. Vi bodde också utomlands några år och kände alla möjliga människor. När vi till sist flyttade blev jag rörd av att så många faktiskt brydde sig att vi flyttade :)

  SvaraRadera
 6. Jag har inget emot att umgås med contracts. När det gäller oss så har vi varit locals både i Alabama i USA och här i Schweiz. Har varit contract då jag bodde med mina föräldrar i Nicaragua då jag var tonåring.
  I för sig kan man aldrig gardera sig för att man själv flyttar eller att även andra som är locals flyttar vidare så som arbetsmarknaden ser ut i dag.Även om vi var contracts i Nicargua så stannade vi där i fyra år då min pappas kontrakt blev förlängt med två år.
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Jag har aldrig tänkt eller kommit i kontakt med begreppen, men jag vet ju vad du menar och känner förstås till dem. När vi flyttade hit gjorde vi det inte via en anställning i ett företag i Sverige som ledde oss hit. Vi hade inget jobb i Sverige utan sökte ett jobb på den amerikanska marknaden (förvisso tipsad om via kontakter) så jag har nog alltid sett oss som locals. Lite som att vi emigrerade. Precis som du investerar jag i människor och inte i hur länge de eventuellt bor nära mig. Dock tycker jag att det amerikanska sättet överlag är mycket mer rörligt än framför allt det svenska att även med bara amerikanska vänner så riskerar man att de kan flytta och röra på sig. De flesta "riktiga" amerikaner jag känner är här på obestämd tid, locals alltså men samtidigt är de inte från den här delstaten, de har på vinst och förlust flyttat hit (pga jobb eller andra anledningar) och har familj och släkt utspridda över hela landet. Det här tycker jag är rätt vanligt och känns rätt typiskt, det är mer sällan man möter på amerikaner som i generation bott på samma plats och fortfarande har hela släkten nära, visst förekommer också förstås men inte alls i samma utsträckning som i Sverige där det mer är norm att man inte rör på sig så mycket medan det här är mer regel än undantag.
  Jag gillar den amerikanska rörligheten, jag tycker den är positiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amen, syster. Huvudet på spiken!! Du har så otroligt rätt i det du skriver.
   Precis samma här, och nästan överallt skulle jag tro, Ett flyttande folk.

   Radera