måndag, maj 26, 2014

Expatlife: Att inte dissa Sverige

Något som slår mig ibland det är hur en del utlandssvenskar dissar Sverige. Likaså svenskar bosatta i Sverige. Allt är dåligt. Inget är bra. Och vädret det ska man bara inte tala om så förfärligt är det.

Klart jag också kan dissa Sverige ibland, men allvarligt så tycker jag inte att jag kan uttala mig om så mycket längre. En del vet jag ju eftersom vi är i Sverige några veckor varje sommar och jag håller koll på vad som händer via internet.

Men allt det om är bra, då?

Långa semestrar. Föräldraledighet. Fri högre utbildning. Barnomsorg alla har råd med. Sjukvården. Allemansrätten. Rättsväsendet fungerar. Yttrandefrihet. Listan kan göras lång.

Jag har inte lämnat något jag inte kunde stå ut med. Vi skulle kunna leva ett fantastiskt liv i Sverige som familj. Det var mera så att vi ville vidga våra vyer, se något annat. Och så har vi blivit kvar.

Men det gör ont i mitt svenska hjärta när svenskar inte verkar kunna se allt som är bra. Utan väljer att liksom tävla i att se allt i svartaste svart.

26 kommentarer:

 1. Anonym8:48 em

  Håller med. Tror ibland att svenskar är blinda till sin vardag, eller så vet de inte hur andra lever i andra länder. Jag trivs väldigt bra i USA och skulle inte kunna flytta hem till Sverige, men det beror på vad man är numera van vid. Jag har bott i USA i 17 år, alltså mitt vuxna liv. På något vis så känns livet lättare här när jag hör hur svenskar i Sverige klagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra ord, vardagsblinda är vad de är!

   Radera
 2. Skriver under på det här! Och att Sverige ligger i topp av alla världens länder att vara förälder i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Och ändå är folk så negativa...

   Radera
 3. Man far onekligen perspektiv nar man ar utomlands och inser hur bra vi har det I Sverige, framforallt med forldraledighet men aven sjukvard och skola. Visst finns det saker med Sverige som jag finner negativt men framfor allt har utlandsvistelsen lart mig att uppskatta mycket av sant vi tog forgivet innan vi flyttade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, mycket som tas för givet..

   Radera
 4. Jag kan bara hålla med! Tyvärr är det alldeles för många som gnäller på det mesta. Och det som är mest underligt så handlar det ofta om de som varit borta längst och egentligen inte har så så stor koll på hur det är. Jag tycker tiden utomlands har varit helt fantastisk, men det finns mycket i Sverige som är saknat och som inte går att få någon annanstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det konstigt!!!

   Radera
 5. Engelska ex-pats är likadana, tävlar om att snacka skit om hemlandet o allt annat är så bra. Tror kanske att man försöker rättfärdiga sitt val att flytta från hemlandet (vilket det nu är) genom att racka ned på det? Kanske. Men konstigt är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att höra att det inte bara är svenskar som gnäller. Du har nog rätt att de vill liksom vill rättfärdiga sina val.

   Radera
 6. Man ska inte dissa något. Det finns alltid bra och mindre bra saker om olika platser. Men för vår del finns det en anledning till att vi faktiskt valt att inte bo kvar i Sverige. Eftersom vi inte har barn så njuter vi inte av alla fördelarna med att vara förälder i Sverige.Men visst är föräldrarledigheten och dagiskostnaderna unika och väldigt positiva. Sjukvården tror jag inte så mycket på i Sverige. Tror absolut inte att den är bättre än på många andra ställen. Visst funkar rättsväsendet och det finns yttrandefrihet men det finns det ju på många andra ställen också. Väldigt bra med fri högre utbildning.Men klimatet suger för min del. Alldeles för kallt och mörkt under en allt för lång period. Jag tycker mest om Sverige som besökare snarare än bosatt där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag eller vi, kommer nog aldrig att bo i Sverige permanent. Men ändå...

   Radera
 7. Jag håller med dig, där är så himla mycket bra saker med fina Sverige.
  Kram Bodil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. finns för och nackdelar med allt!

   Radera
 8. Du har HELT rätt! Sverige är verkligen ett av världens bästa land! Det märker man tydligt när man bor utomlands. Vi har sådana förmåner i Sverige.

  Nu älskar jag ju inte allt med Sverige förstås, men då är det ju med alla länder. När jag bodde i Saudi Arabien så fanns det saker som jag tyckte var bättre där (bodde där som tonåring, i en gigantisk kamp på stranden), i Polen likadant. Vissa saker var klart mycket bättre i Polen än i Sverige. Men absolut inte alla. Samma gäller ju naturligtvis för Sydafrika där jag bor nu. Mycket är bättre här men massor är bättre i Sverige.

  Man kan inte ha eller få allt! I något land. Men jag har valt att bo i Sydafrika och jag trivs väldigt bra här. Av många olika anledningar. Men det är ju otroligt mycket som jag saknar från Sverige också och även saker som jag absolut inte saknar.

  Dissa Sverige?! Icke!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både du och jag har erfarenhet från flera länder och kan se att det finns verkligen plus och minus med det mesta! Vi måste se till att träffas nån gång, i nån världsdel

   Radera
 9. Absolut finns det jättemycket som är bra med Sverige. OCH bodde jag därhemma skulle jag ha ett mkt bra liv, det vet jag.
  Nej, sjukvården tror jag kanske inte heller man kan lista bland det bäst i Sverige längre, tyvärr. Har allt för många i min familj och vänner som haft ett h-vete med att få rätt vård etc.
  Men annars...så mkt bra, semestrar, föräldrapenning, sjukdagar, och för att inte tala om uni som är gratis!! WOW!!
  Vädret skulle inte bekomma mig så mkt, och inte mörkret. Men jag inser hur många svennar som verkligen är "väderflyktingar".
  Själv ser jag med nöje och förväntan fram emit en skön sommarsemester i sverige och i svenskfinland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För många många verkar det vara vädret som spelar mest roll. Bra observation!

   Radera
 10. Anonym12:41 em

  Ja, det har jag också svårt för... Svenskar som liksom säger saker som: "Sverige är skit, jag var bara tvungen att fly!" (har hört två svenska tjejer säga detta till varandra när vi fikade tillsammans)... Och då tänker jag vilken konstigt världsbild de måste ha? Fly måste ju folk som upplever krig göra, du gillar inte vädret och jantelagen, det är inte riktigt samma sak... Sedan har jag också svårt för svenskar/skandinaver som hela tiden pratar om hur "AMAZING" hemlandet är. Allt i Storbritannien är JÄTTEDÅLIGT jämfört med Sverige/Norge/Danmark... Att folk inte kan ha en balanserad syn på saker och ting...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Kunde inte sagt det bättre själv!...

   Radera
 11. Jag håller med dig.Tröttsamt när det blir så enfärgat och inga nyanser utan bara dissas 100%.
  Däremot måste jag också säga att vad som också är tröttsamt är Sverigeboende svennar som är åt andra hållet också, där allting med Sverige är bäst, där allting annat är "konstigt" och hur den svenska modellen (vad det nu än må vara och handla om) är bäst, rätt och den enda sanna vägen att gå. Jag vet inte, kanske det bara är jag, men jag tycker jag kommer mycket kontakt med just den sortens svenskar i Sverige. De som bara tycker Sverige är bäääääst och inte kan se det finns för-och nackdelar. Utlandssvenskar som bara dissar Sverige tror jag kan bero mycket på det du skrev och Miss Marie, att man rättfärdigar sina val på det sättet. Det blir enklare då.
  Man kan ju se hur vissa utlandsboende svenskar närmast försöker utplåna sin koppling till Sverige och närmast skryter om hur länge sen det var de åkte hem senast eller sade ett svenskt ord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra reflektion, kanske ska utveckla det nån gång...

   Radera
 12. Anonym5:00 em

  Håller med dig! Sverige har en massa fördelar som inte finns här i USA. När jag pratar med amerikaner och andra icke-svenskar så blir de alldeles chockade över allt vi har gratis och subventionerat, och när jag sedan toppar med att vi utöver detta får betalt för att ha barn så tror de inte sina öron!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan så föräldrar får betalt i Sverige för att få barn, du ar rätt!

   Radera
 13. Jag har bara bott utomlands under ett år som utbytesstudent i GA, USA, men det fick mig definitivt att öppna mina ögon för hur bra vi egentligen har det i Sverige. Allt är verkligen inte bäst, men överlag så är det ett av de bättre länderna i världen att bo i. Jag har inte stängt dörren för att flytta ut igen, men har svårt att se att det skulle bli för evigt.
  Och när det gäller väder - jag har en mycket god vän kvar i GA och han tycker att det svenska vädret låter härligt - han är trött på värmen och luftfuktigheten där och tycker bättre om kyla (hävdar han, men vi får se när han kommer hit på besök i februari)..

  SvaraRadera
 14. Anonym6:38 fm

  Jag tror att mycket handlar om att inte se saker i SvartVitt varken om man bor i Sverige eller i annat land. Oftast innehåller de flesta livsformer såväl positiva som negativa inslag . Själv bor jag i fantastiskt härliga Shanghai som dock har ganska dålig luft, vilket självklart oroar oss som lever här. M

  SvaraRadera