måndag, oktober 03, 2016

Expatlife: Sport som biljett till college

Eftersom vi har vänner med barn som är riktigt bra på sin sport vet jag en del om hur processen ser ut för rekrytering till ett collegelag. När jag fikat med väninnan berättar hon hur collegetränare ringer dem i tid och otid och några har kommit för att besöka dem hemma!

Det kan tyckas som en otroligt bra sits att ha fem jättebra universitet att välja mellan, men inget är helt säkert för till sist är det ändå admission, antagningen på skolan, som har sista ordet. För de riktigt bra skolorna krävs både toppbetyg och bra idrottsresultat. Sedan skriver college och student ett National Letter of Intent, ett kontrakt där man bestämmer skola.

Sen finns det undantag. En av Dotterns vänner sedan lågstadiet, en mycket lovande basebollspelare, har redan lovat att han kommer gå på Duke University, ett av de bästa universiteten i USA. Killen har alltså just börjat sitt sophomore year i high school. Ganska imponerande.

Men man undrar lite hur den rekryteringsprocessen gick till. Det finns strikta regler för hur och när coacher får kontakta high schoolatleter. Faktiskt får de inte kontakta dem alls personligen förrän sommaren innan eleven börjar sitt Junior year, inom de flesta sporter, om det är en Division 1 skola i sport. 


2 kommentarer:

  1. Tror att det där med att college coacher inte får kontakta dem gäller om kidsen spelar skolsporter...spelar de i andra klubbar så tror jag att det är fri lejd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vara så. Colleges kan också bjuda in till camps tidigare, eller att spelaren tar första kontakten.

      Radera