måndag, oktober 10, 2016

Expatlife: Cross country

Mycket handlar om cheer här i familjen. Men också om cross country och track and field.

Sonen springer med skolans lag sedan freshman year. Till skillnad från de flesta andra sporter på high school kan de som springer träna och tävla alla tre säsonger, höst, vinter och vår. Nu under hösten är det cross country, då springer de utomhus terränglöpning. Sedan är det indoor track and field, precis som namnet är det friidrott inomhus i olika grenar. Och på våren är det outdoor track and field.

Skolans lag har inga tryouts för att springa. De som anmäler sig till laget och kommer på alla träningar är med i laget. Däremot är det bara en liten grupp som är med i varsity, då måste man springa en viss tid, har för mig att det är sju killar som är med i varsity, lika många tjejer.

De tränar i sex-sju olika grupper, beroende på förmåga, hur snabbt de springer. Sonen började långsamt första säsongen han var med och tränar nu med de snabbaste killarna, varsity, även om han inte får till de tider de killarna gör på tävlingar. En av hans kompisar kom på 3:e plats i de nationella tävlingarna i juni, det är många universitet som vill ha den killen i sitt lag. Konkurrensen är tuff i laget.

Men sammanhållningen! De har kul, de får så många vänner, de stöttar varandra. Och tränarna är verkligen bra.

Hur mycket de tränar? Sex gånger i veckan, det är styrka, intervaller och sen minst 10 km i snabbt tempo, i sol och snö, året runt. Jag ser dem ibland komma springande i flera stora gäng, det ser ganska cool ut när det kommer så många snabba, målmedvetna killar eller tjejer.

Inga kommentarer: