måndag, mars 23, 2015

Expatlife: Amerikansk high schools olika nivåer

Kurskatalogen för high school, i varje fall där vi bor, är som kurskatalogen för ett mindre universitet. Det finns så mycket att välja. En del ämnen måste eleverna läsa för att få examen, men de kan välja olika nivåer, B, A eller Honors, en del kurser har också C, som är den minst svåra kursen. De som vill ha extra utmaning kan läsa AP-kurser, det är grundkurser på collegenivå som eleverna kan läsa på High School, AP-kurserna har speciella tentor och poängen kan man ibland tillgodoräkna sig när man fortsätter studera på college, efter high school.

Man väljer alltså inte program på high school, som man gjorde i Sverige på min tid (jag är osäker på hur svenskt gymnasium fungerar nuförtiden). Istället nivåer på de ämnen man studerar. A-klasserna är normalsvåra, Honors betydligt mer krav och läxor. AP är det inte alla som väljer, och det brukar inte vara aktuellt förrän som Junior, näst sista året.

När vi flyttade tillbaka till Connecticut och Sonen började High School i januari förra året var det förvirrande med alla ämnen och nivåer. Så vi gjorde en copy paste, han valde ungefär samma kurser och nivåer som en av hans kompisar. Och det funkade bra.

Nu håller Dottern på med sina val inför high school, och vi har förstått att lärarna tvekar på att rekommendera Honors. Förutom spanska, där var hon rekommenderad av sin lärare. Elevernas lärare rekommenderar nivå, men eleven kan sen tillsammans med sina föräldrar välja något annat, genom sk over-ride forms. Så det har vi gjort nu. Hoppas det blir bra.

Och just det, betygen, de viktas sedan beroende på kursnivå. Ett B i en Honorsklass är lika mycket värt som ett A i en A-klass, ungefär så. Att ta Honorsklasser visar på att eleven har utmanat sig, har vågat och har kapacitet. Men det ser ju heller inte bra ut att misslyckas, få ett dåligt betyg i en tuff klass, så det är en balansgång.

Mycket att tänka på. Många parametrar.

3 kommentarer:

 1. Ja allt det där låter klurigt men må det bli bra och gå bra. Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Så sant. Det är det verkligen. SÅ många nivåer. Och inte helt lätt att veta vilket spår som är bäst. Bäst att välja den nivå som barnet klarar av, tyckte lärare och counselors var bra på guida där. Man kan sedan byta, både upp och ner.
  IB för oss på HS, ja det var mkt att tänka på. All lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns också IB, men det är inte så stort. Mycket att tänka på, men speciellt Sonen är ganska klar på vilken nivå han klarar.

   Radera