onsdag, april 17, 2013

Middag och spanska barn

OK, så det här förstår jag inte: Sonen spelar ofta dataspel tillsammans med sina vänner online på kvällarna. Han sitter med headset och pratar med kompisarna samtidigt. Klockan 21 spelar han plötsligt själv eftersom kompisarna - spanjorer - då äter middag. När vi tycker att det är dags att stänga av spelet och gå och borsta tänderna en halvtimme senare eller så, varva ner lite med en bra bok istället kanske, då är kompisarna på gång igen och vill spela minst en timme till.

De FÅR spela en timme till. Tydligen.

Och förstår såklart inte alls varför Sonen då måste sluta spela vid strax efter 21.30.

Sonen är inte glad över sina läggtider, men han är ändå relativt snäll och oftast behövs det inte så mycket tjat innan han går och lägger sig. Långt före alla andra kompisar.

Vad jag inte fattar är varför skolbarn äter middag klockan 21 på kvällen. Är det verkligen då spanska barn behöver energin? Våra kiddos får middag när de kommer hem från skolan, vid halv fem, för det är då de behöver energi att göra läxor och annat. Dessutom mår de bättre och lär sig mer i skolan när de är utvilade, alltså inte somnar så sent på kvällen.

Kanske spanska barn är totalt annorlunda mot svenska barn. Ändå.

14 kommentarer:

Marina sa...

Jag förstår att detta kan vara ett dilemma för säväl son som föräldrar...

Anonym sa...

Jag var au pair för en 4-årig spanjorska, och hon åt middag kring 20.30 och läggdags var det vid 21.30, fast ofta var hon inte i säng förrän 22.00... Så är inte alls förvånad över att äldre spanska barn lägger sig senare.

Allt är senarelagt i Spanien; barnen kommer från skolan kring 17, föräldrarna ännu senare, i värsta fall först 20 eller 21. Så för att kunna äta middag tillsammans måste det vara sent.

Spanska barn brukar äta ett eller t.o.m. två mellanmål efter skolan, för att orka fram till middagen.

eastcoastmom sa...

Jo, jag vet att de spanska barnen äter mellanmål direkt efter skolan. (det gör de amerikanska barnen oftast också, men de äter middag vid 18-19 nånting). Men för våra barn funkar det inte med mellanmål, de behöver MAT! Galet.

Åretruntparadiset sa...

Jag får flashbacks från ett besök jag gjorde i Italien där jag bodde några veckor genom ett utbyte när jag gick i högstadiet. Familjen jag bodde i åt aldrig middag före kl 21. Och de åt dessutom en klassisk italiensk middag med antipasti, primi, secondi, contorni och dolci. I övrigt åts väldigt lite under dagen. Något sött till frukost med the till, en liten smörgås möjligen till lunch och något sött då med, och sedan denna megamiddag. Jag höll på att gå åt! Det var gott, men tog aldrig slut och de satt nästan ända till midnatt. Varje dag.

Jag som var van att gå till sängs vid tiotiden...

En upplevelse, i sanning.

eastcoastmom sa...

Åretrunt: Crazy... tycker jag.

Desiree sa...

Jag antar att mycket hänger ihop med resten av familjen och om båda föräldrarna jobbar osv. Vad, hur och när äter de lunch i skolan? Om de inte äter lunch förrän vid 14 i skolan så skulle jag inte vara hungrig förrän vid 20. Äter föräldrarna lunch sent så lagar de förmodligen middag efter sin egen inre klocka då de blir hungriga. Men som sagt får de mat i skolan/köper mat/ eller tar med sig mackor?
Äter du middag då också vid halv fem eller väntar du tills din make kommit hem och äter middag med honom?
Kram!

Desiree sa...

Inte meningen att låta hård här men jag kan tänka mig att de barnen liksom i spanien får anpassa sig efter sina föräldrars vanor, när de kommer hem, när de ätit lunch osv. Men när äter spanjorerna frukost? Äter de på jobbet vid 10 tiden? Eller kör de en lite mer rejäl fika på förmiddagen? Sedan undrar man lite när de stiger upp och när de går och lägger sig? Är siestan en myt eller finns den?
Många frågor.
Kram!

Saltistjejen sa...

Hahaha! Du detta är intressant. Kulturkrock helt klart. en av våra bästa vänner här är från Madrid. Vi har pratat om just kvällsvanor och middagstider en hel del med henne. Hon berättar att hon vuxit upp så. Middag serverades aldrig före 21. Det gick bra. Men här har de anpassat sig såpass att de ger sin dotter middag redan vid säg 19-tiden eller så. Men äter ofta själva inte förrän ett par timmar senare.

Emma fd Madridbo sa...

I Spanien är det största målet lunchen som är riktigt rejäl (jämfört med svensk lunch)och ofta består av tre rätter. Den äts vanligast mellan 14-16. Det kan hända att det varierar i vissa skolor. Äter man en ordentlig lunch vid tre-tiden så står man sig ju länge (för att orka aktiviteter, läxor mm)och sedan mellanmål runt vid femtiden ungefär. Min erfarenhet är att middagen är mycket mer light iallafall till vardags. I många familjer som jag känner så äter barnen runt 19-20 och föräldrarna senare. Men läggningstiderna är på tok försena överlag tycker jag med.

eastcoastmom sa...

Desiree: Jovisst är det kulturellt och barnen ska ju äta med föräldrarna, det är viktigt. Kanske är det jag som är konstig som tycker att barnen ska äta ordentligt när de är superhungriga, det är viktigare än att vänta på att pappa ska komma hem vid 20-tiden eller så...

Saltis: Vi som vuxna kan ju vänta med maten, jag äter oftast med maken senare.

Emma: Problemet för oss är att kidsen inte gillar skolmaten...

Annika sa...

Jag vet att Petra i Bryssel (gift m en spanjor) berättat om detta.
Hur hennes svärfamilj äter en bautamiddag vid 21-22. Siesta tar de på dagen. Antar att skolbarnen gör det också då de kommer hem??
Annorlunda och en riktig kulturkrock, ja.
Det är som det är och kommer så att förbli för spanjorerna.
Men svårt för ditflyttade svennar och amrisar mfl att förstå och att ens orka.
jag skulle inte palla en stor måltid vid den tiden, så vill jag börja tänka på sängen...

Anonym sa...

Jag tror mig minnas att den bakomliggande orsaken till dessa mattider, är att det under dagen (på sommaren) är för varmt för att äta tillräckligt, så man väntar tills sena kvällen. Då man mitt på dagen ändå måste äta, trots hettan, sover man siesta eftersom värmen och maten gör en sömnig.

Även var det förr i tiden (och kanske nu också för en del) vanligt att ha två jobb, och då åt man ordentlig lunch innan det bar av till jobb nummer två.

Hanna sa...

Ah, jag känner igen delar av dilemmat... Vi äter förvisso oftast ganska sent, och eftersom vi alla äter rejäl lunch så blir det oftast bara något lättare på kvällen. Men sovtiderna... Här i Brasilien går barnen i skolan antingen på fm eller em, och alltså är det flera av barnens grannkompisar som inte alls måste upp tidigt. Jag vet inte när de faktiskt går och lägger sig, men ofta är det ungar ute och tjoar i området till efter 23 här. Inte helt lätt att få barnen i säng då precis (även om de lägger sig i hyfsad tid eftersom de känner själva at de blir trötta).

Anette Ryan sa...

Visst är det svårt när det blir kulturkrockar speciellt för och med barnen. Jag kan ofta tycka att mycket är konstigt och annorlunda med skolan här i Australien också. Här har vi ju lunchlåda som jag gör iordning. Försöker packa så hälsosamt det bara går och som äts upp av dottern. Men ofta får jag höra att de inte haft tid eller att någon vuxen (lärare) tagit deras lilla lunchtid i anspråk så att hon då inte hinner äta upp sin mat. Vissa dagar har hon inte ätit mer än ett halvt äpple när hon kommer hem kl 15.30 och det sedan frukost 7.30. Bara för att hon inte han med. Ingen vill ju sitta kvar och äta när alla andra springer ut och leker. Men att lärarna inte ser sammanhanget med fulla magar och välkoncentrerade barn det fattar jag inte. Sedan ska vi inte talal om vad alla andra packar till lunch och hur man får små barn att vilja äta hälsosamt när kompisar trycker i sig chips och choklad!!
Kulturkrockar.
Kanske ALLA barn är annorlunda än våra? ;-)
Kram Anette