måndag, maj 08, 2017

Expatlife: Senioritis

Senioritis är en sjukdom som kan drabba seniors i high school. Ordet är en lek med olika sjukdomsnamn, som t ex meningitis som betyder hjärnhinneinflammation.

Amerikanska high school seniors söker alltså till universitet på sina junior year betyg och kanske första kvartalet av senior year. Worst case scenario söker de på sina midyear betyg, men sen spelar resten av skolåret inte så mycket roll. Och det är då som senioritis oftast slår till.

Många slutar att ta skolan på allvar. Pluggar inte längre. De vet ju redan vad de kommer göra efter high school. Nu när många tar AP-klasser, i varje fall i barnens high school, kan seniors inte sluta plugga förrän de tagit sina AP-test. Det är de två första veckorna i maj. Men efter det händer i princip ingenting för seniors, de kan logga ut som de vill. Sonen säger att lärarna är lite slappare vad gäller seniors den här terminen, de ger dem lite mer utrymme att misslyckas.

Eller nästan. De måste fortfarande skicka in sina slutbetyg till det college de kommit in på och om de sänkt sitt medelbetyg ordentligt eller - a big no no! - fått underkänt i något ämne kan de bli nekade att börja universitetet.

Här hemma har vi inte märkt av att Sonen drabbats av nån senioritis ännu. Och han kommer göra de flesta av sina AP-prov trots att de inte kommer kunna tillgodoräknas på University of Chicago. Så i vilken utsträckning seniors drabbas av senioritis beror i stor utsträckning på vilka klasser de tar och vilken skola de kommit in på.

2 kommentarer:

  1. Nej, att sr-year skulle vara lätt, och att det gick att slappna av, är en stor, fet myt. Minns att det var att kämpa in i det sista för seniorerna. College har ju koll på betygen hela tiden likaså, så det går inte att börja skolka etc. Då kanske man kickas ut ur college redan innan man ens fått börja. Tufft, tufft. K var i skolan fram tills sgs sista dagen, vad jag kan minnas. Och det verkar vara exakt detsamma med de seniorer jag känner idag, ingen rast och ingen ro.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis så! Men jag hör om en del som har senioritis, mest vad gäller attityd hemma tror jag... och så fyller de ju 18 det här året, det hjälper ju inte direkt...

      Radera