måndag, november 02, 2015

Expatlife: Utan filmjölk, går det att överleva?

Ja det här med filmjölken, hur viktig är den egentligen? Försmäktar vi utan filmjölk, eller?

Nja. Det är inte så att vi inte kan leva utan filmjölk. Inte alls. Det finns flera ganska hyfsade substitut, olika sorters kefir och yoghurt. Favoriten enligt Ironman är en naturell kefir från Trader Joes. Sen käkar han och Sonen filmjölk i massor när vi är i Sverige på sommaren.

Men är man uppväxt med något så kan det hända att man ändå skulle vilja äta det lite oftare. Därav att jag fick för mig att prova att göra egen filmjölk.

Jag har köpt Siggis Filmjölk men eftersom den är noll procent fett är det inget för Ironman. Det är överhuvudtaget inte helt enkelt att hitta helfettprodukter här, det finns mycket mer att välja på om man vill ha lowfat.

Just filmjölk är enkelt att göra har jag förstått nu. Det svåra är att hitta filmjölkskulturen att börja med. Men med den där Siggis fick jag till det efter några försök.

Någon på Facebook tyckte det var löjligt att vilja ha filmjölk här i USA. Nä det var bättre med en amerikansk frukost när vi ändå bor här, typ donuts. Killen fick för sig att vi var nån slags Sällskapsresanfamilj, som filmen, som absolut krävde svensk mat utomlands.

Själv tycker jag att det är ok att after många år utomlands sakna viss mat. Klart man kan får vara lite nostalgisk.

Fast det mesta är nog extra gott för oss utlandssvenskar eftersom vi äter det så sällan. Som falukorv. Nyponsoppa. Prinsesstårta.

Recept filmjölk:
6 msk filmjölk
4 cups helmjölk

Blanda i en stor glasburk eller tillbringare, och täck med melittafilter eller kökshandduk. Ställ ganska varmt, det är runt 30C i vårt pannrum där jag ställt filmjölken. Låt stå 20-23 timmar (de recept jag läst anger 12-18 timmar). Kolla om mjölken tjocknat. Rör om filmjölken försiktigt. Ställ kallt några timmar. Färdigt.
Nästa omgång gör man genom att ta det sista av den filmjölk man gjort.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Blev lite sugen på filmjölk nu faktiskt, har inte ätit det på många år. Vi har faktiskt ett väldigt bra alternativ här i Israel så jag har aldrig behövt sakna just det. Min grej är korv stroganoff, min familj gör sig väldigt lustig över min barnsliga craving men det går inte att göra en korv stroganoff utan falukorv.

Jag förstår mig för övrigt inte på människor som alltid måste uttrycka sina negativa åsikter - kan man inte bara tycka i tysthet att människor är knäppa som längtar efter filmjölk?

Marina sa...

Jag försökte göra filmjölk men det gick sådär, så jag återgick till de hyfsade substitut som jag kunde hitta och det går rätt bra. Men visst är det något speciellt när man kommer hem och får "riktig" filmjölk! och jag kan hålla med om att om man är i ett annat land för en kortare tid är det överkurs med svensk mat, men efter några år är det faktiskt helt ok att längta.

Annika sa...

Nej, det är ngt jag aldrig saknat. Men glad att du fick det att funka!

Desiree sa...

Filmjolk ar supergott och att fa till filmjolk med ratt konsistens a la svensk filmjolk sa maste man ju gora den sjalv. Tack for att du delade med dig av receptet. Jag klarar mig ganska bra utan bade falukorv och princesstarta. Princesstarta saljer de har som de kallar for just Svensktarta.
Kramar!

Gabriella Kruger sa...

Hihi! Hade både nyponsoppepulver och prinsesstårtelock med mig i resväskan när jag flög tillbaka till Sydafrika förra veckan! Falukorven fick inte plats! Risk för övervikt!