måndag, augusti 24, 2015

Expatlife: Säsonger och sport på high school

På torsdag börjar barnen skolan, Sonen är Junior (11th grade) och Dottern är Freshman (9th grade). Båda är alltså high schoolers. Och båda kommer vara med i skollag i sport.

Redan i våras var det uttagningar till cheerleading för high school, Dottern kom med i skolans lag. Tack och lov! för cheer är nog det bästa hon vet. När skolan börjar är det uttagning till Cross Country Running, men i princip alla kommer med i laget, de som springer ska klara en minimitid som är enkel. Well enligt Sonen i varje fall.

Det här med säsong och uttagningar till skollag känns väldigt amerikanskt.

Tre säsonger och olika sporter varje säsong. På hösten är det cross country, American football, cheerleading för football, soccer (fotboll), girls swimming, girls volleyball, field hockey (en tjejsport! här) och boys water polo.

Under vintern är sporterna basket, hockey, indoor track, boys swimming, gymnastik, brottning, cheerleading för basket och slalom.

Vårens sporter är baseball/softball, rugby, outdoor track, lacrosse, girls water polo, golf och tennis. Början av vårsäsongen är också tävlingsäsong för cheerleading, så cheer har flera säsonger. Och de som springer flera olika distanser, vilket är de flesta, är med på cross country, indoor track och outdoor track.

Jag är fascinerad över att nästan alla sporter har sin säsong, sedan är det upp till var och en att hålla sig i form resten av året. Det är en del som gör flera sporter, lacrossespelare springer cross country på hösten, och en del amerikanska footbollspelare gör också lacrosse, som exempel.

Men allt börjar alltså med tryouts första skolveckan. Då gäller det att vara på topp för high schoolkidsen!

4 kommentarer:

 1. Det är ju positivt att det läggs så mycket krut på sport. Jag hade ingen aning om att sporterna var så strikt indelade i olika årsperioder. Antar att det är relativt vanligt att man håller på med mer än en sport. Kul att dottern kom med i cheerlaget eftersom hon älskar det hela så mycket. Hon är säkert jätteduktig så att det inte var några större problem.
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir en speciell laganda i skolan, men jag tycker inte det är helt bra att det satsas så mycket pengar på sport... Nu får barnen i just vårt skoldistrikt en fantastisk utbildning i alla fall. Men ändå.

   Radera
 2. När jag läser ditt inlägg slår det mig också att få någon form av sportstipdendium verkar ju rätt vanligt också, alltså för uni-studier. Inte för att jag är nån expert men känner flera kvinnor som då det begav sig en gång i tiden fick de om inte alla men en del terminer finansierade via sportstipendier. De höll absolut inte någon OS-klass eller extrem nivå utan det var sporter som lacrosse (verkar vanligt bland tjejer som kommer från östkusten, att de spelat lacrosse), simning etc på "lagom" nivå (vad nu det är...). Jag trodde tidigare att sportstipendier för college krävde en nivå som handlade om riktigt toppnivå men har känslan det inte är så utan att många kan lyckas få sportstipendium och representera sitt collegelag i xx sporten. Klart du inte kan vara en sopa men inte heller hålla världsklass som jag nog trott.
  Spontant känns det som positivt med mycket sport på high school, jag tänker mig att det är ett bra sätt för många att röra på sig för schemalagd gympa är det väl rätt lite av? Samt att många inte rör sig i vardagen (typ cyklar till skolan som jag gjorde på min tid :)) utan mycket bil, buss osv. Så känns positivt att många är engagerade i sport just via skolans lag och rör på sig den vägen. Det är säkert också jättepositivt att vara ta del av ett sammanhang, lära sig allt det nyttiga som kommer från att vara en del av ett sportsammanhang. Även vara upptagen och hålla på med nåt vettigt som sport (istället för att inte göra nånting alls på fritiden och drälla i mallen...) och säkert också en bra och nyttig kontrast till att akademiskt och pluggande som kidsen gör. Men visst, satsas det för mycket på sport från skolans sida så den faktiska utbildningen får mindre resurser och stryka på foten så är det ju inte bra. Som du skrev, inte aktuellt i ert distrikt men negativt om det i skolor bidrar till att det andra, en bra utbildning får lida pga sporten är så stor i en skola.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä man behöver faktiskt inte vara OS-klass för att få nåt slags scholarship för sin sport, men de riktigt bra universiteten kräver både sport och bra betyg. Har vänner med en dotter som är superbra på sin sport, och bra i skolan, hon kommer säkert få ett toppenstipenidum, i en lite udda sport...

   Radera