måndag, augusti 10, 2015

Expatlife: Bevisa var du bor

Sedan nåt år tillbaka måste man här i stan bevisa att man verkligen bor här när man har barn som börjar i High School, alltså när de är 14 år. Det spelar ingen roll om barnet gått både Elementary och Middle School i det här skoldistriktet, alltså hela sin skolgång från Kindergarten.

Nu i sommar har alltså alla incoming freshmen, eller deras föräldrar, nästan 500 elever, besökt High Schools kontor med diverse bevis. Det kan vara räkningar från elbolaget, skattsedlar för fastighetsskatt eller bevis på att man hyr bostad här i stan. Till exempel. 

Det här systemet har kommit till eftersom stans High School hör till de bästa i USA och föräldrar har vid några tillfällen fuskat, ljugit, om att de bor här. När de i själva verket bor i en stad i närheten.

Så ja, jag har varit där på kontoret och visat våra räkningar.

Lite lustigt ändå, kan jag tycka.

8 kommentarer:

 1. Anonym2:02 fm

  Vi flyttar till Boston vid årsskiftet och det är så klart samma visa när man kommer inflyttande. Jag hoppas att barnen ska kunna börja när vårterminen drar igång men vi kommer antagligen inte att ha en fast address förrän från 1/1 så det kommer att bli tajt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan funka i alla fall, barnen måste ju gå i skolan! De kan få "enroll" sen har ni 1-2 månader på er att visa hyreskontrakt, utility bills etc.

   Radera
 2. Samma sak här i florida. Lustigt att man i ett så digitalt samhälle skall fylla i sååå mycket papper och springa med checkar och räkningar.

  Go' måndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ständig pappersexercis...

   Radera
 3. Och att man inte kan välja skola som man kan i Sverige.
  Här tror man/jag att USA är landet med så stor valfrihet. Men så är det inte då det gäller skolor (förstår jag).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jätteviktigt att bo så man har tillgång till bra skola, att bo i "rätt" skoldistrikt. Eller så kan man ju välja privatskola... Men vårt skoldistrikt har toppenskolor, high school blev just vald till en av de 25 bästa i USA!!!

   Radera
 4. Lite lustigt men samtidigt ett trevligt bevis på att bo i ett eftertraktat skolområde när folk som inte gör det t.om. fuskar och gör "allt" för att kidsen ska få gå där :) Den här pappersexercisen är annars överlag otrolig, jag slutar aldrig förundras över den...

  SvaraRadera
 5. Under åren i Bryssel visade jag upp elräkningen ett antal gånger för att bevisa att vi bodde i den kommun vi bodde i! Lite knasigt men också befriande. I Sverige gör vi annorlunda och det funkar ju det med men ibland kan det kännas lite fyrkantigt här. Och man kan ju undra vad som skulle hända om jag skulle böja vifta med elräkningen för att visa vad jag bor! Man skulle nog bli lätt utskrattad!

  SvaraRadera