måndag, juni 13, 2016

Expatlife: What can I bring?

Något jag inte kände igen från Sverige men har råkat på utomlands - Brasilien, USA och Spanien - är traditionen att ta med något ätbart när man är bortbjuden.

Både i Brasilien och Spanien tar gästerna gärna med någon slags efterrätt utan att fråga om det skulle passa. Kan vara allt från tårta till chokladpraliner.

Här i USA får man ofta frågan från gästerna om de ska ta med sig något. What can I bring? Jag brukar säga att de absolut inte får ta med något, men om de absolut vill så gärna en flaska vin.

Nu har jag noterat att några av våra svenska vänner här tagit seden dit de kommer och frågar om de ska ta med något. Och det har hänt att jag frågat också.

Men allvarligt. För det allra mesta har jag en meny planerad när jag bjuder på middag. Jag vill ha kontroll över typ allt, från sallad till dessert. När vi bjuder ska gästerna kunna koppla av, inte behöva tänka matlagning.

Sen finns det såklart undantag. När vi firar Thanksgiving och jul och sånt, då brukar vi dela upp matlagningen eftersom det är mer än vanligt, och fler gäster än en vanlig lördagkväll.

9 kommentarer:

 1. Bland våra vänner är det mycket vanligt att man har med sig något för det är sällan vi sitter till bords och äter en normal trerätters. Det blir liksom att alla går runt och plockar av allt. Så länge det räcker. Tycker det är en trevlig sed.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan det vara trevligt, speciellt om man är många, kanske fler än 8-10 personer. Men jag lagar så mycket mat annars att jag tycker det är skönt att slippa när jag är bortbjuden. Å andra sidan är det nog många speciellt där vi bor, som bara köper med sig något att bjuda på. Funkar ju det med.

   Radera
 2. Så lustigt att du skriver om detta. Gick just och funderade på detta igår. Just hur vanlig frågan är, can I bring something? Jag säger alltid nej, för jag är som du där. OCH dumt nog, kanske, så frågar jag själv aldrig då jag blir bortbjuden om jag kan ta med ngt. Men en värd och värdinnegåva har jag alltid med mig, såklart. Lustigt att du idag skriver om ngt jag tänkte på just igår när jag var ute och gick :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nån enstaka gång frågar jag, det beror lite på vad det är för tillfälle, om jag vet att det kommer många då frågar jag.

   Great minds think alike, typ...!

   Radera
 3. Ja det dar tog ett tag innan vi fattade da vi flyttade till AL. Man skulle ha med sig nagot men vad man hade med sig spelade inte sa stor roll. Vi blev aldrig bjudna pa sittande middag sa som man ofta har I Sverige utan folk hade med sig diverse sma ratter som man stod och plock at fran och minglade runt. Nu har jag aven borjat fraga svenska vanner har om jag ska ta med nagot varje gang. Sager de inget ser jag iallafall att bjuda pa en flaska vin som jag tar med mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på vad det är för slags tillställning, en bbq med många inbjudna, då frågar jag faktiskt. Men många av både våra svenska och amerikanska /internationella vänner har ofta vanliga middagar, och då tycker jag det är konstigt att ta med en sallad eller efterrätt...

   Radera
 4. Intressant! Det är ganska vanligt att folk frågar tycker jag. Vi säger alltid nej, men sen tar folk alltid med en vinflaska ändå, och det gör ju inget ;)

  SvaraRadera
 5. Jag håller med dig om det du säger att bjuder man in till en sitta ner middag så har man menyn klar och allting är liksom färdigt och uttänkt så då blir det bara konstigt om nån kommer med en sallad. Men annars tycker jag det är en rätt skön sed, det här med att alla bidrar och tar med något. Jag kan känna det kan vara ganska hög ribba bjuda hem folk, suck laga mat till många och det blir ett projekt och därför bjuder jag sällan hem folk för det blir så stort och mycket av det hela. Men när man då har seden att folk tar med och bidrar med nån maträtt så tycker jag det är enklare bjuda in och till, för det blir mindre jobb för värden och man skjuter inte upp det. Kanske bara i mitt umgänge? Men här tycker jag sällan maten är klar när man kommer, man umgås medan värdarna lagar mat, hjälper till med att duka eller greja nåt, även om man inte tar med någon egen rätt. I Sverige minns jag det som att allting var rätt punktligt, var man bjuden på middag kl. 7 så då var värdarna färdiga med maten och man åt då. En annan grej är att jag tycker man här träffas och äter ute istället, något jag uppskattar för i den här livsfasen med småbarn är huset ofta stökigt, det blir projekt av att hinna laga mat till större sällskap och andra verkar känna sak så det är lättare att träffas och äta ute på nån barnvänlig restaurang istället.

  SvaraRadera
 6. Anonym8:46 em

  Har inte ens reflekterat över att det är en utlandsgrej, är van vid frågan - både att ställa den själv och att få den. Jag brukar nog oftast säga att maten är fixad men att de gärna får ta med sig en flaska vin eller lite öl. Vi var på Ramadan-middag i helgen och då googlade jag faktiskt om man skulle ta med sig något, inte direkt läge att ta med en flaska vin... Blev till slut bara blommor, vågade mig inte på något annat.

  SvaraRadera