måndag, september 16, 2013

Expatlife: Sånt man köper med från Sverige

Listan blir kortare för varje år som går. Vi köper inte längre med så mycket från Sverige när vi är på besök. Klart det har varierat över åren beroende på var vi bott. Utbudet i Brasilien och Tjeckien var inte alls detsamma som i USA. Och tiden gör att man hittar alternativ i det land man råkar bo. Jag menar, spansk ost är helt ok, just saying.

Men ändå.

Pärlsocker. Vaniljsocker. Disktrasor. Svenska inredningstidningar. Nån Marabouchoklad. Citronpeppar.

Där tar listan i princip slut numera. Tunga saker som nåt speciellt shampoo eller knäckebröd som smulas sönder i packningen går bort. Västerbottenost och falukorv äter vi när vi besöker Sverige på sommaren, sen får man klara sig till nästa år.

Till helgen får vi besök och då hoppas jag på ett paket vaniljsocker, mitt lager var lågt på den fronten. Men det är faktiskt allt jag behöver.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Min lista är fortfarande ganska lång, även om den blir kortare för varje år. I år var det sirap och svenska böcker till barnen som vägde mest, men disktrasor, vaniljpulver, lakritspulver, knäckformar och några fonder fick också följa med. Pärlsocker bunkrade jag så mycket av när Ikea skulle sluta sälja att jag har ett helt lager :)

Anne sa...

Jag känner igen det du säger, håller helt med. Även om jag inte alls bott utomlands lika länge som du. Du är en erfaren räv i det här sammanhanget...
Även om jag sällan utnyttjar det så gillar jag att det också numera finns en möjlighet att kunna komma över saker (tack vare internet). Som förra julen då jag online beställde "riktig" svensk julmust. Extremt sällan sånt händer men att kunna, psykologiskt gillar jag att man kan mycket sånt där nuförtiden.
Det där med vaniljsocker, det tycker jag är så viktigt också. Man kan ju tycka det är lite udda, vad är det som är så speciellt med vaniljsocker liksom... men jo, det är viktigt på listan :)
Vårt Ikea säljer det numera, men det där vet man ju aldrig hur fortsätter så senast bunkrade jag flera askar.
Det jag nog uppskattar allra mest att få om vi får svennebesök eller åker hem det är nog svenska tidningarna. Jag är svag för mat-och inredningstidningar och det är julafton när man får läsa svenska sådana. Det smäller högt alltså.
Ja, sen ska jag ju inte ljuga och säga att Karamellkungen smågodis är rätt viktigt också...

Martina sa...

Men ni har ju Carrefour i Spanien?! Där finns ju bade pärlsocker, vaniljsocker och disktrasor!!!
Haha, citronpeppar köper jag ocksa!! Och Slotts senap, bostongurka, skagenröra och blabärssoppa. Och de flesta svenska tidningar. Och glögg!!
Men min lista börjar faktiskt ocksa bli allt mindre.
Kramar

Desiree sa...

Det där är så intressant vad man saknar och vad man tar med sig från Sverige i sin resväska. När vi bodde i Alabama tog jag med betydligt mer. Här hittar jag det mesta så jag saknar inte så mycket. Köper böcker och tidningar i Sverige eftersom allt här är på tyska och min tyska ännu inte riktigt är så avancerad.Fast jag köper böcker på engelska i Sverige, dock svenska tidningar.Vi köpte en västerbotten ost sist och sedan har C en sorts knäckebröd som han älskar som inte säljes här. Kaviar har vi funnit här som är dansk som faktiskt är godare än svenska Kalles kaviar. Ost utbudet här är ju helt fantastiskt så det saknar vi inte. Inte så mycket vi saknar vilket känns väldigt skönt.

eastcoastmom sa...

Martina: Visst har vi Carrefour men de har inte samma utbud som i Frankrike... tyvärr.

Anonym sa...

Det jag saknar allra mest är vanlig svensk filmjölk. Och löjligt nog smaksatt bubbelvatten, tycker inte alls utbudet är bra här och smaken mycket mer "äkta". Fast måste erkänna att det är en hel del som inhandlas; vaniljsocker (tycker tyvärr inte alls att det franska funkar @Martina), sirap, fonder, nyponsoppa/blåbärssoppa, Johnnys senap, disktrasor, räkost på tub, lösgodis, ostbågar, grillkrydda, citronpeppar, saltlakrits, c-vitamin brustabletter...haha, det är nog mer om vi lyxar. Fast, handen på hjärtat ÖVERLEVER man ju utan. Och visst är det härligt att längta.
Stor kram!

Marina sa...

Nej, jag tar inte med mig mycket alls längre. Visserligen är jag ju hemma så länge på sommaren så jag hinner kanske inte sakna så mycket. Det kan bli lite saltlakrits-abstinens, annars är det inte mycket. Det finns ju så mycket annat kul att testa istället! De som bakar mycket brukar klaga på att vissa saker inte finns att få tag i, men eftersom jag inte tillhör den skaran klarar jag mig rätt bra.

Anonym sa...

Kom just tillbaka fr Sverige igår. Glömde pärlsocker, men no big deal för jag bakar aldrig bullar. Vad jag hade med mej var ansjovis och matjes-sill. Flera, flera burkar. Många av mina USA-vänner gillar sill med sur grädde och gräslök lika mycket som jag.
Och Janssons Frestelse - kan INTE tillverkas med något annat än svensk ansjovis!

Ruth i Virginia

Mitzie Mee sa...

Om jag är i Sverige brukar jag även köpa med Kalles, Falukorv och sill. Brukar däremot inte ta med mig annat från Danmark än "rugbrød" och salt lakrits:)

eastcoastmom sa...

Vad kul att så många ville kommentera om vad man köper med sig från Sverige! Skickar några cyberkramar till er alla!!!