fredag, april 01, 2011

House och travel, vad snackar hon om?

Kanske slänger jag mig med termer som är väldigt amerikanska ibland. Jag märker det inte alltid själv, 15 år utomlands, varav de senaste sju här i USA, har satt sina spår. På samma sätt kan jag känna mig vilsen och oförstående inför sånt som är svenskt numera, det har hänt en hel del sedan vi flyttade utomlands 1996.

Så jag tänkte förklara vad House och Travel är, om nu nån undrar.

I lagsporter som fotboll (soccer på amerikansk engelska), basket, hockey och lacrosse finns oftast chans att spela house eller travel. För att vara med i travel är man med i tryouts, uttagningar, men det är ofta tryouts för house också eftersom lagen bör vara så jämna som möjligt. Inte alla bra spelare i samma lag.

House är till för de spelare som kanske inte har tid eller vilja att träna och spela mer än nån gång varje vecka. De som spelar flera sporter. Nu i vintras spelade Sonen en house league i hockey i Stamford, träning en gång varje vecka och match på söndagarna mot andra house teams i Darien eller Stamford.

Travel har fler träningar och kan ha flera matcher i veckan, dessutom kan lagen resa längre för sina matcher. Sonen är med i stans travel lacrosse team för 5th/6th grade travel, det finns också travel för enbart 6th och 5th grade, de som är uttagna till de lagen har mer spelerfarenhet och är bättre spelare än i det travel som Sonen är med. Och ja, Sonen är nybörjare i lacrosse.

Vad jag kan se av schemat för våren kommer travelspelarna träna minst tre gånger i veckan, ibland fyra. House har träning två gånger.

Dottern kommer spela house lacrosse, träning en gång i veckan.

Beroende på sport så är det olika svårt att komma med i ett travel team. Min enda erfarenhet är lacrosse och där har man delat in så att de spelare med mer erfarenhet spelar i ett lag, vi kan kalla det A-lag, och de som har mindre erfarenhet och inte är lika bra men ändå vill spela travel spelar i ett andra lag, vi kan kalla det B-lag.

Klart tränarna vill toppa sina lag, men house league finns ju alltid och det ger alla chansen att spela. House kan också kallas rec, förkortning för recreation league, troligen mest för att förvirra... (Hur funkar det i Sverige? Jag har noll koll.)

När barnen börjar High School, 9th grade, blir nästan alla sporter skolsporter och man spelar för skolans lag: soccer, lacrosse, gymnastik, amerikansk fotboll, slalom... Många sporter är det. Då blir konkurrensen betydligt hårdare. En del sporter har dock rec/house även för årskurs 9-12, vilket är High school.

USA är stort och min verklighet är vår lilla stad här vid kusten i södra Connecticut. Kanske heter det något annat på andra håll, vad vet jag.

Hoppas nån blev klokare av det här.

2 kommentarer:

  1. Tack för förklaringen. Jag har lärt mig något nytt nu som alltid kan vara bra att veta. Det är ju jättebra att det finns valet att välja antigen House eller Travel, smart.

    SvaraRadera