måndag, mars 17, 2014

Expat life: Skolval

Välja skola till barnen, kanske det viktigaste man gör som expat. För med skolan följer allt annat, mycket av det sociala livet och ofta var man bosätter sig.

Brittisk skola. Internationell. Amerikansk. Fransk. Tysk. Svensk. Valen är många, eller få, beroende på var man är expat.

När vi bodde i Prag gick Sonen på preschool på en internationell skola som vi tyckte var toppen. Här i USA går barnen i en vanlig kommunal skola, i ett mycket bra skoldistrikt. Och i Madrid valde vi en brittisk skola, som vi var mycket nöjda med, akademiskt.

Ju äldre barnen är, desto viktigare är det att välja en skola som är rätt för dem, som inte stänger dörrar utan öppnar dörrar till kunskap och ger dem färdigheter att klara framtida, högre studier.

Det var så vi tänkte när vi skulle flytta till Madrid. Den amerikanska skolan låg avigt till för oss, så då återstod en internationell skola med IB-inriktning och en brittisk skola vi hört mycket bra om. Båda de här skolorna hade bra rykte, men när vi besökte skolorna fick vi ändå en känsla av att rent akademiskt var den brittiska skolan snäppet bättre, och det var det viktigaste för oss eftersom barnen inte var så små längre.

Vi har dessutom brittiska vänner här i Connecticut som gillade det brittiska skolsystemet, så sagt och gjort. British education it was.

Men. Man ska såklart alltid utgå från sina egna barn, deras behov och personlighet. Hur gamla de är. Deras intressen. Och vad man har för budget. Privata internationella skolor kostar en hel del (som man bör se till att arbetsgivaren betalar om man är expat på kontrakt!)

Nu med facit i hand kan vi se att barnen absolut har med sig den kunskap de behöver från skolan i Madrid och det känns bra.

Man drar en lättnadens suck...

3 kommentarer:

Charlie sa ... sa...

Så otroligt fin utbildning barnen har och kommer att kunna välja på framöver. Och duktiga är dem!

KRAM

Desiree sa...

En bra utbildning är A och O och så viktigt för framtiden. Ni har varit förutseende och sett till att ge barnen bästa tänkbara möjligheter och jag håller med Lotta om att de är så duktiga så det borde gå bra för dem framöver i sina val för framtiden.

Annika sa...

Verkligen bra! Och om skolorna i kommunen där man bor här i USA är bra så är de BRA. Inget snack om den saken. Tror absolut att det kommer att gå bara bra för era barn. Så nyttigt för dem också med de olika skolorna de gått på. Nu, AnnMarie är det college som hägrar…eller ja, om ngra år för er då ;-)