måndag, april 30, 2018

American life: Collegeterminer

Amerikanska colleges har väldigt olika startdatum på hösten. Det finns en del som börjar i slutet av augusti, medan andra startar i början av oktober.

Så medan Sonen pluggar som bäst och har nästan 1.5 månad kvar till hans freshman year är över, så har några colleges redan slutat för skolåret. Det beror på om skolan har semesters eller quarters. Det finns också trimesters. Colleges med quarter börjar runt 1 oktober och slutar skolåret någon gång i juni. Skolor som har semesters börjar sitt skolår i slutet av augusti eller början av september, och slutar någon gång i början av maj.

Quarter system är inte så många skolor som har numera, de flesta har gått över till semesters. Men de flesta publika universitet i Kalifornien har quarters, och såklart UChicago. Quarters medför att terminerna blir lite mer komprimerade och att studietakten blir högre. Det är ungefär 10 veckor på en quarter. Semesters, som de flesta universitet har, är mer som svenska terminen, en höst och vår semester. Trimesters är något mittemellan.

När man säger att Sonen pluggar på ett universitet med quartersystem får man ofta en inkännande kommentar som, åh, stackare, det är tufft... Men jag vet inte, har ju bara svenskt universitet att jämföra med.

1 kommentar:

  1. Ja, lite annorlunda det där. På Elon har de semesters, tre. Den tredje en winter term. OCH den har ju K utnyttjat varje år. Då läser man intensivt en kurs på en månad, bara den kursen. Nu är Elons saga snart slut för oss, och det känns såååå otroligt underligt och även sorgligt. Kan verkligen rekommendera den skolan, men synd, synd att K inte hann bli er egen personliga guide därnere. Den 19 maj är det över. KAN inte fatta det!!!

    SvaraRadera