måndag, september 18, 2017

Expatlife: Freshman Orientation

Innan skolan börjar på allvar, innan klasserna startar, har colleges här i USA freshman orientation. Det brukar vara veckan innan, men det finns colleges som har sin orientation mitt i sommaren, alltså inte alls innan studenterna just påbörjar sina studier. Konstigt tycker jag.

På University of Chicago, där Sonen just börjat, är det inflytt i studentboende på lördagen, orientation för föräldrar under söndagen och hela veckan efter är det freshman orientation.

Enligt Sonen är det en massa möten om precis allt på college, studenterna lär sig hitta på campus, får information om sina studier. Blandat med roligheter som film, BBQ och skattjakt på kvällarna.

Flera aktiviteter går ut på att studenterna ska lära känna varandra, speciellt inom sina hus, det är en grupp på ungefär 100 studenter. Ungefär 1.500 är incoming freshman på University of Chicago.

Det är kul men ganska tröttande att vara med om orientation week, enligt Sonen. Många nya intryck. Det händer något hela tiden. Och så pressen att allt är nytt, man känner ingen till att börja med. De har flyttat hemifrån och får en helt främmande person att dela rum med. Badrum i korridoren att dela med ett gänga andra studenter.

Ja det kan nog behövas en sorts inskolning. Freshman orientation.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja du! Många nya saker att lära sig, komma ihåg och få koll på. Även doktorander har samma informations-vecka kan jag meddela. Är mest förvånad över att er son börjar så sent på terminen, i Pullman har collegestudenterna varit igång sedan slutet på augusti och vår son började redan 14 augusti eftersom han ju också undervisar.

eastcoastmom sa...

Ja U Chicago börjar sent, de har quarter system och de skolorna verkar börja senare och då också sluta senare, i juni. College som Stanford, Drexel, U Washington och Darthmore har samma system, men det är inte så vanligt numera tydligen. Quarter system universitet har ett snabbare tempo på sina studier...

Annika sa...

Jo, de flesta skolor nästan har väl orientation mitt i sommaren. I VA iaf. Tycker också det är klart bökigt. K hade det i samband med första veckan, precis som din son. Vet inte hur NC gör i övrigt där. Både gott och ont m orientation, minns jag. Det var svårt att finna sig, tyckte K. Det blev lättare när klasserna började, då började K trivas toppen. MEN det är bra det där med olika aktiviteter etc. De är så bra på det på skolorna här. Svårt när de unga freshmen kommer in, som aldrig bott hemifrån etc. OCH ja, sen börjar festandet, haha ;-) ja, jag tycker också din son börjar sent!! Men, det är väl bra att samtliga skolor inte drar igång i aug. Antar att han slutar sent nästa sommar också. PS, vet att ni är lite intresserade a Elon för din flicka. Passa på att åka ner under året så kan K ge er en privatvisning! Det skulle hon gilla också!!

Anne sa...

Det där är tufft alltså, av alla de anledningar som du nämner med alla intryck, allt program, vara ny, flytta hemifrån för första gången och få en främmande människa att dela rum med. Men tror precis det som Annika säger att när det väl kör igång på riktigt med undervisning så blir det lättare, allting faller på plats och man börjar skapa nya kontakter osv. Det där med att bo ihop i samma rum med en främmande människa känns väldigt främmande för mig, lite som boarding school. Att man inte har möjlighet välja när man är vuxen och börjar på uni. Ärligt talat tycker jag det låter hemskt, jag hade inte klarat av det som ung eller för den delen gammal heller. Men men det är ju så systemet verkar vara, så det är ju bara att anpassa sig och gilla läget. Vad jag förstått är det mer frihet sedan, efter första året som man kan gå samman med nyvunna vänner och hitta nåt annat boende att dela. Grejen att bo i ett studenthus, typ korridor som ju finns i Sverige också köper jag helt och hållet. Det är bra börja så när man är ny, lättare hitta vänner osv. Det är nog guld värt och tummen upp, det är bara det här med att inte ha ett eget rum att stänga om sig, ha privat utan även dela rum med en främling. Njae, det kommer jag nog aldrig köpa och för en introvert som behöver dra sig undan för att ladda batterierna skulle det vara jobbigt. Jag bodde själv en gång i tiden i studentkorridor i Stockholm, det var super men hade då eget rum och toa, delade kök och sällskapsrum med alla i korridoren.

eastcoastmom sa...

Det verkar som om G trivs bra redan! Men rutiner med klasser tror jag blir jättebra. Han tvättade för första gången idag! Får se om vi får till en trip till Elon, det vore toppen för Dottern.

eastcoastmom sa...

Här är det för de flesta tvärtom att de får panik om de blir placerade i ett enkelrum, för det finns ett fåtal enkelrum. Men då är både studenter och föräldrar oroliga för det sociala, att studenten inte ska träffa några nya vänner, känna sig ensam. Och ja visst är det tidigt att börja plugga på universitet vid 18, men de allra flesta gör så här, de som väntar några år känner sig kanske lite udda...?