torsdag, juni 04, 2015

300 fjortisar i New York

Klassresa. Alla eleverna i grade 8, deras lärare och rektorn, har varit i New York över dan. För att fira att de snart slutar Middle school. De var på en båttur på Hudson River, med utsikt över Frihetsgudinnan och Manhattan skyline. Det var lunch och disco på båten. Sen en musikal på Broadway, de såg Phantom of the Opera. Vilken dag de haft!

Sånt kostar pengar. Såklart kostade klassresan pengar. 165 dollar. Det har inte varit några bake sales eller sånt, vi föräldrar fick betala rakt av för nån månad sen. Som alltid i det här skoldistriktet finns det möjlighet för dem som inte har råd att få bidrag till utflykten, bra.

Flitens lampa. I slutet av nästa vecka är det finals på high school. Sonen pluggar, just nu mest kemi tror jag. Dottern har just haft spanska finals, två stora prov tisdag och onsdag, hon har just presenterat sitt science project som ju handlade om olika sorters socker i bakning. Ja det är mycket nu i skolan.

Träning. Sprang min vanliga runda imorse och fick nästan direkt ont i ena höften. Blev såklart orolig och funderade på om jag borde sluta springa, vända hemåt istället. Men jag fortsatte eftersom det i varje fall inte blev värre och efter en kvart kände jag inget av det onda. Nu har jag ju sprungit många år och vågar lita på min kropp, att den verkar hålla för att springa, men jag tror att de som inte tränat så mycket ger upp fortare. Lite smärta och de slutar. Min erfarenhet är att det kan göra lite ont i benen de första kilometerna men att det är ok, för det går över.

4 kommentarer:

 1. Vilken mysig avslutning på MS! Det är grejer det. Förstår att de hade en fin dag. Ja, det är bra att även de som inte kan betala får hjälp. Så är det här också. Mkt bra.
  Skönt att höften slutade göra ont. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Wow, vilken dag de fick på Manhattan. Det blir man lite avis på nästintill. Ganska mycket jobb med att organisera och sälja grejer också så kanske lika bra att betala rakt av för en sådan här klassresa. Bra att de som inte har så mycket pengar ändå kan få åka genom att kunna söka medel och stipendier antar jag.
  Vad skönt att smärtan gav med sig och att du vågade springa vidare. Hoppas att den inte kommer tillbak. Lycka till för barnen med sina finals.
  Kram och trevlig helg

  SvaraRadera
 3. Wow, vilken dag de fick på Manhattan. Det blir man lite avis på nästintill. Ganska mycket jobb med att organisera och sälja grejer också så kanske lika bra att betala rakt av för en sådan här klassresa. Bra att de som inte har så mycket pengar ändå kan få åka genom att kunna söka medel och stipendier antar jag.
  Vad skönt att smärtan gav med sig och att du vågade springa vidare. Hoppas att den inte kommer tillbak. Lycka till för barnen med sina finals.
  Kram och trevlig helg

  SvaraRadera
 4. Underbar avslutning och skolutflykt, låter helt fantastiskt. Också mycket bra och helt rätt att det finns medel att söka för de som behöver, så det inte blir a och b lag inom en klass vilka som kan/inte kan åka.

  Det där med att lyssna på kroppen och kanske göra det för mycket om man t.ex. inte är van att springa som du är. Jag tror det är helt sant. För även om inget är fel, man är frisk och allt som det ska, så ska det ju kännas att träna/springa, lite krämpor hör liksom till. Visst, det ska ju inte ta ont och speciellt om det fortsätter så ska man förstås sluta. Men ja, jag förstår precis vad du menar.
  Jag läste nånstans att ett oerhört stort procenttal amerikaner avstår från att träna för de är så rädda att skada sig eller framför allt för att få en hjärtattack. Som läkaren i artikeln sa, det ska KÄNNAS när man tränar, pulsen ska vara hög, man ska liksom märka att nåt händer. De signalerna indikerar inte att du är sjuk eller håller på att få en hjärtattack, det är kroppen som utsätts för ansträngning och en helt normal och ofarlig reaktion att flåsa, få upp pulsen osv.
  Men många, enligt den här artikeln och studien då, tolkar signalerna som att de inte är kapabla, rädda att de håller på att få en hjärtattack eller liknande och slutar därmed helt träna. Gillade slutklämmen på artikeln, nåt i stil med att det är betydligt större risk du får en hjärtattack av att sitta still än vad det är att få då du tränar, så iväg och träna.

  SvaraRadera