fredag, april 19, 2013

The fun is over.

Just så sa studierektorn för Senior School igår, när föräldrar med barn i Year 9 (som fyller 14 i år) fick information om de val studenterna ska göra om en vecka.

- Fun is over... now the really hard work begins.

Allt är ju relativt. Så himla enkelt har det ju inte varit hittills heller. Nu kommer studenterna välja bort några ämnen för att koncentrera sig på resten, det man tycker är viktigt. Sonen kommer välja bort Latin (snyft tycker jag!) och Art (konst). Man kan också välja att ta bort Biology, Chemistry, Geography eller Physics, men då stänger man många dörrar för högre studie senare.

Den brittiska skola barnen går i ger exams IGCSE, det är Cambridge IGCSE och liknar det som ges i de brittiska skolorna, GCSE, men anses som lite tuffare. Dessa exams gör studenterna under Year 10 och 11, sedan är det A-levels de två sista åren, Year 12 och 13. IGCSE är förberedande för A-levels men också IB om man skulle vilja göra det. IGCSE kan göras på olika nivåer, det finns till exempel fyra olika Matte-kurser som är olika avancerade.

Föräldrarna undrade var årets sistaårs studenter blivit antagna, vilka universitet, och rektorn räknade stolt upp några exempel: Cambridge, Oxford, London School of Econmics, Georgetown University och Brown.

Så man kan ju drömma att barnen en gång hamnar där.

Om man har pengarna förstås. Också.

5 kommentarer:

Anne sa...

Intressant!
Så om man väljer bort nåt av de ämnena du räknar upp betyder det då att man inte läser nån t.ex. biologi alls eller är det fortfarande nån for av baskurser i de ämnena alla måste läsa?
Det kan låta lite tidigt helt kunna välja bort så "viktiga" ämnen kan jag tycka.... Eller vad tycker du?

Vilka fina skolor eleverna fortsätter till. Imponerande. Jag tror helt klart era kids kommer hamna där eller på liknande meriterade skolor en dag. Helt säker!

Charlie sa ... sa...

Ja, imponerande skolor! Vad duktiga de är och vilka möjligheter som väntar under alla omständigheter!

Trevlig helg

Marina sa...

Det är alltid intressant att jämföra olika länders system när det gäller skolgång och just det du berättade lät väldigt engelskt (vilket naturligtvis beror på att det är en brittisk skola!!!) Skiljer sig systemet mycket ifrån det spanska? Skönt att det är några år kvar innan universitetsstudierna behöver bestämmas.

Desiree sa...

Jag tycker också att det alltid är intressant att höra om olika skolsystem i olika länder. Även om latin är väldigt intressant så blir jag nyfiken på lite pass mycket man använder det idag. Det är för sig grunden för många stora språk som indirekt ger en väldigt bra kunskaper. Men kanske klokt trots allt att behålla de andra ämnena du räknade upp här så att man inte stänger några viktiga dörrar framöver.
Jag tycker dina barn är superduktiga och att de kämpar hårt redan nu med alla läxor och prov. Jag är säker på att det kommer att gå bra för sonen även nu här framöver. Låter som han har goda möjligheter att få komma in på någon fin skola framöver.
Trevlig helg.

eastcoastmom sa...

Anne: De här ämnena kan väljas bort helt. Å andra sidan går de ju i Year 9, så de har hunnit lära sig en del. På gymnasiet i Sverige är det ju inte heller alla som läser kemi till exempel.

Lotta: Jo det är bra skolor att sikta på...

Marina: Jag vet inget alls om det spanska skolsystemet, men de barn med spansk nationalitet - dvs typ 90 procent - måste läsa Spanish och Sociales också, för att få spansk högskolekompetens.

Desiree: Just latin är lite ovanligt att man fortfarande läser, så det kan vara en "edge" att ha det i betyget... men vi väljer ändå bort det. De andra ämnena känns viktigare i längden.