måndag, januari 14, 2019

American life: Early Decision madness

Det finns ju flera olika sätt att söka till college. Early Action och Regular Decision har olika deadlines att söka, men är inte bindande, studenten måste lämna besked senast 1 maj. Early Decision däremot är en tidig ansökan som är bindande, om studenten blir antagen när han eller hon söker ED måste studenten meddela övriga skolor att den drar tillbaka sin ansökan och kommer börja ED-skolan. Man kan bara söka en enda skola som ED.

I december var det en riktig ED madness bland seniors på high school! Ett gäng som direkt visste var de skulle plugga hösten 2019. Kan ju verka jättebra, men eftersom det handlar om tonåringar vet man ju att några kommer fundera på om det var rätt och ångra sig. Visst, om man har en drömskola, go for it. En populär skola på vår high school var Tulane University, det var nästan 10 elever som sökte och kom in på ED där!

Man brukar säga att ED är för de rika, de som inte behöver fundera på om de har råd att betala för college eller inte. Eller för de som vet att de kommer få full financial aid eftersom de har så lite pengar, man bör då söka skolor som är sk need blind schools.

Eftersom Dottern sökt nästan enbart state colleges har hon inte sökt ED, tror att det i princip bara är privata college som har ED. Däremot har hon sökt Early Action överallt där det går.

De som vet var de kommer plugga har redan börja använda tröjor från det college de ska plugga på, speciellt tjejerna. Det stressar såklart övriga som inte vet ännu. Dottern väntar fortfarande svar från tre skolor, två av dem hör till hennes topp-tre favoriter. Man kan bli tokig för mindre.

2 kommentarer:

Kalaslotta.com sa...

Fruktansvärt system det här om du frågar mig...kidsen är ju sönderstressade. Spelar ingen roll om man är en superstudent, medel eller halvbra, alla har samma press och stress. A och F är i samma båt...väntar fortfarande. Gräsligt. Kram

eastcoastmom sa...

Håller med. De som redan vet stressar de som inte vet, eller inte bestämt sig. A har bara sökt EA, men väntar ändå på några svar... Gaah.. Kram.