måndag, september 24, 2018

American life: Graduate Early from High School

Sent i våras hade vi möte med Dotterns counselor, studievägledare, på high school. Det är ett möte alla ska ha på våren under sitt Junior year, näst sista året på high school. Den counselor som Dottern har är verkligen toppen och påläst. Träffen skulle handla om planerna efter high school.

Mr B rabblade upp alla optioner som fanns: college direkt, ta ett sabbatsår, börja jobba, söka till en yrkesskola och så sa han något som fick Dottern att lyssna ordentligt:

- Du har ju förstås tillräckligt med poäng från high school så du kan sluta tidigare, om du gör några omval i ditt schema.

När han sagt det gick det inte att backa. Dottern ville absolut sluta tidigare, Graduate Early, vilket skulle betyda att hon slutar i mitten av januari, efter midterms som då blir hennes finals.

För att sluta tidigare måste studenten ha alla sina poäng i de ämnen som skolan och staten bestämt. Tillräckligt många poäng i matte, engelska, science, språk och annat. Genom att läsa ett helt fullt schema utan några håltimmar, det blir åtta lektioner varje dag, kommer Dottern ha alla sina poäng när terminen är slut. Nackdelen är att hon inte kan ta vanlig matte eller språk eftersom de kurserna går över hela året. Så det blev inte AP Spanish som planerat, och hon läser Personal Finance som räknas som matte.

Hur det här kommer bli i slutändan när hon söker till college vet vi inte, vad antagningsenheterna kommer tycka. Både bra och dåligt tror vi. Men vi hoppas att det blir bra och att sabbatsåret i miniformat ser bra ut och dessutom ger henne livserfarenhet. Hon kommer resa någonstans, lite osäkert var ännu.

Enligt Mr B är det minst en varje år av de elever han har hand om som slutar tidigare, och de andra studeivägledarna har ungefär samma statistik. Så det är några stycken, även om vi bara kände till en förut. De som slutar tidigare är välkomna att vara med på den stora avslutningen i juni, med cap and gown och få sitt high school diploma.

Nu är vi en bit påväg. Schemat är tufft, som kontrast har flera av Dotterns kompisar bara sex lektioner per dag. Men det här är vad hon absolut vill så då är det bara att köra.

Hon är second semester senior redan nu!

4 kommentarer:

Anne sa...

Intressant att höra och lära sig mer, den här världen du befinner dig i nu är rena rama grekiskan för mig men har snappat upp lite nu och då, då du gjorde det med sonen och via Annika i DC också. Det här med early graduation låter ju inte alls så dumt, det du säger om ett mini gap year tilltalar mig för ja så blir det ju lite. Det kan nog vara riktigt bra faktiskt och passa flera, man får ett break utan att man behöver "offra" ett helt år, vilket inte behöver vara fel det heller, alla är ju så olika och jag tror att för vissa är det väldigt positivt göra ett break för att få den motivation, övertygelse som krävs för att satsa på college. Allt är inte så svart eller vitt, hmmm det här med early graduation låter inte alls så tokigt. Kan helt klart förstå det kan passa flera och har man möjlighet att få alla sina poäng, allt det som krävs. Varför inte!! Just möjligheten få ett längre avbrott och skol break som det här leder till tror jag är bara positivt.

Brysselkakan sa...

Verkligen intressant! Tror inte det finns som möjlighet i mellanmjölkens land. Däremot så tentade vår son gymnasiematte redan i nian men det tack vare en hel del jobb både från hans lärare och mig och absolut inget enkelt att få igenom. Hoppas det går bra för henne!

eastcoastmom sa...

Dottern vill helt enkelt komma från high school med all drama och intriger mellan tjejer i den åldern... Hon ser fram emot college nästa höst! Hoppas det blir bra.

eastcoastmom sa...

Här kan man inte direkt tenta av något ämne, men man kan läsa in på en sommar, eller som Dottern nu läsa riktigt intensivt sista terminen. Men det beror också på att hon tagit det flesta av sina kurser förut, hon låg i fas eller nästan före... Hur college kommer hantera det får vi se i vinter/vår...