tisdag, november 13, 2007

Tänk att hon läser!

Hela våren var Dottern mycket mycket frustrerad och ledsen över att inte kunna läsa. Flera av hennes vänner i Kindergarten, som alltså fyllde fem år förra året, kunde läsa. En tjej kunde läsa bättre än de flesta 2nd graders. Och dessa flickor, och några pojkar, jämförde sig Dottern med. Inte att hon jämförde sig med de som var på samma nivå som hon själv, som ljudade sig fram hackigt på ord med två eller tre bokstäver.

Hon var mest arg när hon försökte läsa.

- I want to read like a waterfall, now it´s only like drops, sa hon.
Nåt hon hört av sin lärare.

Så plötsligt för kanske två veckor sen kunde hon läsa ord på fyra-fem-sex bokstäver ganska obehindrat, eller i alla fall ljuda sig fram bra. Många ord på två-tre-fyra bokstäver är sk sight words, ord barnen känner igen på bokstavsbilden, de behöver inte ljuda dem varje gång de ser dem. Hon blir inte längre frustrerad, hon försöker lugnt och fint och går det inte hjälper nån vuxen till.

Hon läser böcker och hon vill fortsätta läsa sina små böcker även när det är dags att säga godnatt. Så det får hon, en bok, sen måste hon släcka.

Jag är så otroligt stolt och glad över att hon kommit över läströskeln och knäckt läskoden. Duktiga smarta tjejen min.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Nu öppnar sig en helt ny värld för henne, vad duktig hon är.

Anonym sa...

Ja, nu öppnar sig en ny värld för henne, spännande!
Har du förresten sett artikelseriern om att lära sig läsa i DN?
Jag tyckte den var väldigt trevlig och givande läsning. Du hittar den under Insidan och artikelserien heter alltså Lära läsa.