måndag, april 07, 2014

Expat life: Vi glömde en parameter

Med facit i hand kan vi konstatera att vi glömde en parameter när vi valde skola inför flytten till Madrid: att med skolan följer ofta det sociala livet även för föräldrarna.

För även om den brittiska skolan barnen gick på var toppen akademiskt och de hade några bra kompisar, så hade kanske - helt säker kan man ju inte vara - vi vuxna träffat fler vänner via skolan om vi istället valt den mer internationella skolan. Den skola som hade fler internationella elever.

Många internationella skolor har fler familjer som är nya, inflyttade och kanske bara bor på platsen några år. Det skapar ett lite annorlunda klimat, folk är öppnare och det finns ofta grupper i skolan som träffas för coffee mornings, spelar tennis eller bara träffas på en restaurang en vardagskväll. Skolans föräldrar blir dina nya vänner.

Sånt som jag inte såg skymten av på den brittiska skolan, där de flesta var spanska familjer och redan hade sina vänner och sin familj i Madrid.

Nu blev det hyfsat socialt ändå för oss, inte via skolan, men jag inbillar mig att det hade varit annorlunda om barnen gått en annan skola.

7 kommentarer:

L sa...

Men hur har det blivit i Connecticut?
För egen del som hemmafru i Newton sedan 1½ år, så har jag fått enstaka vänner (sonens kompisars föräldrar), men alla har så fullspäckade scheman jämt så man hinner sällan träffas. Det jag saknar är egna arbetskamrater.

eastcoastmom sa...

Vi har ju kommit hem till Connecticut. Många av våra vänner bor kvar, vi flyttade ju hit 2004. Hemmamamma-biten, den får jag nog ta ett eget inlägg om...

L sa...

Men då är det ju riktigt mysigt.

Marina sa...

Visst är det så, det där med att skaffa vänner via barnen, oavsett om det handlar om skola eller idrottsklubbar, kan vara en stor bit av det sociala livet.

Desiree sa...

Ja det stämmer nog. Men det är inte alltid lätt att tänka på allt innan. Till nästa flytt kanske något att ha med sig i baktanken. Man lär sig alltid massor med nya saker för varje flytt man gör.

Annika sa...

Kan tro det ja, att det är barnen som öppnar dörrarna för vänner av alla de slag.

eastcoastmom sa...

Nu kanske vi skulle gjort likadant ändå, för den brittiska skolan ver verkligen så bra. Men hade barnen varit mindre, då!