fredag, mars 22, 2013

The thing about grades

Barnen fick sina terminsbetyg igår. De får betyg tre gånger per år i den här brittiska skolan.

Och betygen var... mestadels bra. Mestadels riktigt bra faktiskt. Men det fanns några tveksamheter.

Både Maken och jag är ganska tuffa vad gäller skolarbete. Läxorna ska göras och de ska göras ordentligt. Prov ska man ta på allvar. Man pluggar dessutom för att lära sig. Och bra betyg är jätteviktigt. Good grades get you places.

Jag tycker såhär: alla ska göra sitt bästa och lite till. Om jag vet att mitt barn har potential att ha högsta betyg i ett ämne då tycker jag att barnet ska plugga och se till att få det där höga betyget. Finns inga bra ursäkter.

Tuffa bananer i detta casa alltså.

5 kommentarer:

Desiree sa...

Jag tror att tuffa bananer är bra bananer även om kidsen kanske inte applåderar alla gånger så tror jag att de kommer att vara tacksamma när de är vuxna. Visst är det så att good grades get you to good places.
Dina båda barn verkar vara väldigt duktiga och ambitösa och se till att göra sitt bästa. Det är toppen att de får chansen att gå i bra skolor och få mycket kunskap. Den svenska skolan verkar det vara rätt mycket fara och färde med. Det låter som kvalitén har gått ner där mycket sedan man själv gick i skolan.
Kram!

Martina sa...

Absolut. Sa ska det vara!
Här i Frankrike har barnen inte rad att lata sig speciellt mycket. Det är langa dagar och mycket läxor. Jämt. I veckorna, över helgerna, loven. Jämt.
Tuffa bananer här ocksa.
Kram

Liz sa...

Harligt att hora att man inte ar ensam med att tycka sa. Tycker valdigt lika med dig, har barnet mojlighet att fa hogsta betyg, finns det inte nagra ursakter med att man inte orkade kolla over en assignment for att fixa till den lite till for att battra pa vissa saker.

Samma har, finns inte alls tid att "lata sig" eller att ta det med en nypa salt, laxor, prov, uppsatser - vi kraver att allt ska goras pa basta satt och att man gor sa gott man kan och lite till.

Har har Cassie ocksa precis fatt betyg, har far dom ju fyra ganger per ar, och det tredje betyget har precis kommit ut. Vi har teacher conference nasta vecka, men redan nu kan vi ga in via internet och kolla hennes betyg, hennes resultat pa olika prov etc vilka ska uppdateras hela tiden, sa vi vet ju redan hur det gatt, aven om hon inte fatt dom i handen. Det som ar lite trakigt ar att det ar sa sma marginaler. Missar man ett prov, eller laxforhor etc, sa missar man dessa poang och da alla poang plussas ihop sa fattas ju dessa poang pa slutet och det finns risk for att halka ner ett snapp i betyget pga ett enda missat prov/forhor. Det har hant med Cassie i ett amne nu da hon var sjuk ett par dagar for ett tag sedan, men det kanns anda ok, da vi ju vet orsaken. Men hon ar ju lite beviken sjalv, da hon ju vet att hon hade kunnat halla sitt A utan problem.

Det ar bra att vara ambitios, finns inga alls nackdelar med det, och da det ju hela tiden ar sa har med betyg etc, finns inte ens diskutionen om att barnen ska bli utbranda som den ibland finns i Sverige. Att dom blir skoltrotta etc. Det finns inte tid har i USA att bli skoltrott...:)

Vi tycker valdigt lika, vilket ar kul att hora, da jag ibland tycker mig kanna att jag ar "for strang/for hard" nar det galler skolan. (Inte sa svensk i mitt tankande..)

Harligt att det gar sa bra for dina barn ocksa, det lonar sig i langden. Alla dorrar kommer vara oppna och det ar nagot man aldrig kan ta igen eller det ar valdigt svart att ga tillbaka och ta igen.

Jag undrar, brukar ni ge "beloning" for good grades eller liknande? Vi har lite olika meningar om det har hemma, da det pa ett satt ska vara naturligt att vilja gora sitt basta och hon pluggar ju och far betygen for sitt basta, och hon ska ju lara sig att plugga for larandets skull och inte for beloningars skull..Men ibland tycker jag anda att man kan belona.. Lite svart det dar, intressant att hora hur andra resonerar!

Kram och ha en fin helg!!

eastcoastmom sa...

Tack för kommentarerna!
Här har barnen faktiskt kommit på att det är både kul och cool att ha bra betyg och ibland vara bäst i klassen! Sånt gillar man ju som förälder.
Vi belönar ibland när årskursen är slut, vid sommaren, tror Maken hade som morot att barnen skulle få x antal dollar för varje högsta betyg... man får ju sätta mål som är nåbara för just sina barn.

Anonym sa...

iNtressant att som svensk och Sverigeboende läsa inlägg från er som är svenska föräldrar utomlands. Här i Sverige är skolan mycket riktigt på fallrepet både då det gäller de akademiska ämnena men i högsta grad också då det gäller personaltäthet, vuxennärvaro, social utveckling och barnens förmåga att agera självständigt och så moget som möjligt vid varje given ålder.

Här skär man ner på både personal och kompetens och som förälder känner man ofta att personalen går på knäna och inte vet vad de ska prioritera för de orkar inte allt som de egentligen är ålagda att ansvara för. De "mjuka" ämnena är det som svenska akademikerföräldrar idag framhåller som det viktigaste området att få ordning på. Barn växer upp med bristfällig moral- och etikuppfattning iom att vår kultur är sekulariserad och då skvalunderhållningen är på bottennivå kvalitetsmässigt. Majoriteten av barnfamiljer ser på "Idol" som är ett mobbingprogram på bästa sändningstid och där lär sig barnen från de vuxna hur man gör mot andra i syfte att höja sig själv. Att barn agerar på motsvarande sätt på skolgården är inget mysterium och i dag finns ingen verksamhet i skolan för att motverka detta.

Min bild av bra skolor utomlands är att själva skolan och dess personal har en så självklar auktoritet att mobbing och exkludering inte förekommer, och förekommer det så tas det om hand. Här i Sverige finns inga strategier, ingen evidensbaserad metod att vare sig förebygga eller åtgärda pennalism och utanförskap bland elever.

Vi är många föräldrar i Sverige idag som vill göra något åt de här problemen för att förhoppningsvis i framtiden kunna fokusera mer på det som skolan på bred front är till för: att skapa goda samhällsmedborgare oavsett individuella förutsättningar.

Anna