måndag, april 01, 2019

American life: Annorlunda college acceptances

Den här våren har jag hört talas om flera olika varianter av antagningar, acceptances, till college. Alltså inte det vanliga Ja, du är antagen. Utan Ja, men... typ.

För nåt år sen vet jag att t ex Boston University antog några studenter med början januari. Sedan gjorde dessa studenter en termin i London på sommaren och var sedan hösten efter i fas med de andra som var sophomores, andraårsstudenter.

Northeastern University antog några studenter som började med en termin i London. Efter nyår kunde de sedan börja på vanliga campus i Boston, tillsammans med de andra freshmen.

Nu har University of Connecticut en variant där de antar några på sitt campus i Stamford, där de efter en termin kan flytta till huvudcampus i Storrs, som är flagship campus.

En av Dotterns bästa vänner har blivit antagen till Georgia Tech, men som sophomore, alltså till nästa höst. Tills dess ska han ta kurser vid något annat universitet som kan transfereras till Georgia Tech. Det verkar som om han kommer plugga vid det lokala Community College, ibland kallat Junior College, till nästa år. Georgia Tech är en fantastisk skola, så jättebra att han väljer den här annorlunda vägen att nå sitt mål.

Och det här är bara de jag vet om, finns säkert många fler skolor som gör liknande.

Anledningen till att skolorna gör såhär är att det alltid är några studenter som hoppar av eller byter skola efter ett halvår, eller första året. Istället för att hoppas på att platserna ska fyllas av vanliga transferstudenter erbjuds de här annorlunda antagningarna direkt.

Toppen för dem som verkligen vill gå på de här universiteten!

4 kommentarer:

Annika sa...

En kompis till mig har en dotter som började UVA i höstas. MEN inte på campus i Charlottesville, utan första terminen tillbringade hon i London.
Andra vänner till Karolina var defered i ett år, en av dem var i Paris som au-pair, den andra jobbade med underpriviligierade ungdomar i Detroit, en tredje behövde året för att vila upp sig från HS.
Så det finns alla varianter, verkligen.
Nu i maj går de alla ut sina resp skolor. De bara väntade ett år. De var redan antagna så det var bara att göra så.
Community college är verkligen bra många ggr, speciellt om man inte vet riktigt vad man vill plugga. Efter två år där du sen söka till vilket state college du vill och avsluta utbildningen där och få en 4-årig bachelor. Perfekt.
Ja, det är bra att ha lite variationer.

eastcoastmom sa...

Annika: Visst är varianterna bra! En mall funkar inte för alla.
Dotterns kompis som kom in på Georgia Tech för nästa år har fått nej från MÅNGA skolor, otroligt frustrerande när han samtidigt sett att andra med betydligt lägre betyg och test scores kommit in... Men det här blir bra tror jag, han är såååå värd det!

Anne sa...

Det här lite av en främmande värld så ny information och kunskap för mig. Mycket intressant läsning. Tycker det låter superbra med olika alternativ och varianter! One size fits all brukar ju inte funka oavsett vad det gäller för människor så bra med olika varianter och möjligheter för ungdomarna att hitta sin väg och riktning.

eastcoastmom sa...

Anne: Det här är ju för att skolorna vill fylla sina platser... men i slutändan ger det studenter chansen att komma in på skolan de kanske drömmer om, så det är bra!