måndag, april 24, 2017

Expatlife: Tonåringar och bilar

Studenternas parkering utanför high school här i stan har en del dyra bilar. BMW, Mercedes och så innebilen Jeep Wrangler. Men det finns såklart många mer normala bilar också. En av Dotterns bästa kompisar, en senior cheerleader, har fått ta över sin mormors gamla Chevrolet. Inget häftigt alls, men den har fyra hjul och rullar. Typ.

Sonen har fått ta över vår gamla Volvo V70, årsmodell 2003. Han är helt ok med den, faktiskt lite stolt eftersom det är en manuellt växlad bil, nästan alla bilar här i USA är ju automatväxlade. Ingen av hans kompisar kan köra Volvon.

Nästan alla tonåringar tar körkort så fort de kan. Här i Connecticut kan de ta körkort tidigast när de är 16 år och fyra månader gamla. Sen är tonåringarna fria, tycker de. Och föräldrarna är ganska trötta på att skjutsa överallt, allmänna färdmedel finns faktiskt inte i vår lilla stad, så mycket skjutsande blir det...

2 kommentarer:

Anne sa...

Jag har nog svängt där, tidigare himlade jag mig och tänkte hjälp, de är ju bara barn, ska de köra så tidigt. Men som du säger, rent praktiskt så är ju bil ett måste och när de kommer upp i den åldern är det många år av kuskande för föräldrarnas del så skönt när barnen kan bli mer fria och ta sig runt själva. Jag tycker också det verkar väldigt praktiskt för dem kunna köra själva. Av det jag sett tycker jag de tonåringar som kör bil verkar göra det väldigt ansvarsfullt. Vad roligt med manuellt växlad bil och att sonen tagit det till sig, lärt sig köra så och dessutom gillar det. Ja, förstår vad han/du menar, det är rätt coolt för så ovanligt. Hatten av för honom :)
Intressant det där med lyxiga bilar som finns på parkeringen till high school...förstår det är vardagsmat i ett höginkomstsamhälle och skola som ni tillhör, så verkligheten ser ut och inget mer med det. Med min bakgrund och det lapptäcke jag är och består av så kan jag inte låta bli att båda fascineras och förfäras av den bilden. Det är ju bara så annorlunda, jämfört med min uppväxt. Inte sämre eller bättre bara annorlunda. Jag tänker att barnen ska få jobba sig upp själva, inte bli serverade utan få ärva mormors gamla Chevrolet eller köra familjens avlagda volvo som ni gör. Gillar det mer jordnära tänker. Inte glassa runt i nya, fina, dyra bilar som jag inte ens själv kör i. Å andra sidan, skulle jag ha de resurserna att det ingenstans känns och att en flott bmw är kaffepengar så antar jag att det skulle kännas självklart att även avkomman fick ett vrålåk i high school.
Entitlement är annars något jag har svårt med, det är en av de saker jag tycker är viktigast förmedla i vår uppfostran i vår familj. Att man inte kan ta saker för givet, att man "ska" ha det eller det. Och får man det, så är det något att vara tacksam över och inse att det inte hör till och så alla har det.
Tyvärr kan jag se sådana tendenser runt omkring ibland, bland andra familjer och det står som avskräckande exempel. Det här handlar egentligen inte så mycket om pengar heller, betydligt sämre ekonomiska förutsättningar än de riktigt rika familjer, men även i "medelklassfamiljer" kan det fortfarade skapas och göras bortskämda barn som tror de är "entitled" till än det ena och andra. I en familj, med den familjens ekonomiska förutsättningar, kan det vara att en BMW hör till att få, i en annan hör det till att man får en gammal Honda (men likväl är budskapet det hör till man får en bil). Olika ekonomiska förutsättningar sätter ribban för vad det handlar om för prylar, statussymboler men poängen är densamma att det är barn som tar för givet de ska få x eller y. Jag läste nån intervju för länge sedan, tror det var med Steve Jobs eller Bill Gates, nån av de här jättarna och hur personen sa att slarvar barnet och inte värdesätter sin telefon så den går sönder, slarvas bort eller vad som helst som indikerar personen inte värdesätter och inser det här är något man ska värdesätta och ta hand om, så kan hen inte komma och tro att det går att få en ny imorgon. Det handlar inte om pengar, visst skulle vi direkt kunna pynta ut en ny lur, men det handlar om andra lärdomar, vad man vill inpränta barnen. Tycker det är intressant, hur även de med obegränsade resurser och möjligheter känner det är viktigt förmedla något annat, begränsa. Medan många förmögna inte gör det heller förstås...inte tänker alls utan bara överöser materiella prylar. Nu blev det här ett rejält sidospår.Sorry!

eastcoastmom sa...

Ja det hör till att många barn får en bil när de tar körkort här. Men det hänger ju ihop med att det inte finns allmänna färdmedel. Så vi tyckte det var bra att Sonen kan använda den gamla Volvon, och han tycker det är helt ok. Han bryr sig heller inte om bilen ser cool ut eller inte. Hur det blir med Dottern vet vi inte ännu, om hon ska använda Volvon, men hon ska i varje fall lära sig köra med manuell växel!
Jag ser att det är mycket olika hur familjer resonerar kring bil till barnen. En del som har råd att köpa nyare bil väljer ändå att kidsen får nån gammal hand-me-down. Me like!