måndag, december 18, 2017

American life: Värmezoner

De flesta amerikanska hus har inte värmeelement i husen som man kan reglera separat. Inte som man är van vid från Sverige, att alla rum har egna element och alla element kan ställas in på olika temperaturer.

Här gäller oftast värmezoner. Det kan vara en hel våning eller i varje fall flera rum. Vi har fem zoner i vårt hus, men vi har åtta rum plus två hallar/entréer och kök. Termostaten är placerade helfel i några fall. Så värmen är ofta ett problem. För varmt eller för kallt.

En termostat sitter på väggen precis när man kommer upp på övervåningen. Den placeringen kan inte vara mer fel. Värme stiger. Så det kommer upp varmluft från undervåningen och termostatet på övergången tycker att det är varmt och kickar inte igång, så barnens sovrum och kontoret är kallt. Om man inte ställer termostatet på JÄTTEVARMT. Men då blir det alldeles för varmt.

Dessutom vill Dottern ha bastuvarmt sovrum, Sonen vill ha ganska svalt och kontoret borde vara nåt mellanting. Värdelöst. Lösningen var att ställa in ett fristående element hos Dottern.

Vårt sovrum har begåvats med en egen zon, så vi kan ha vår temperatur som vi vill. 16C är perfekt sovtemperatur, tack.

Förresten, vi har baseboard heating, det är som långa element utmed alla ytterväggar. Nyare hus har oftast forced air, varmluft som går via samma system som luftkonditioneringen. Jag gillar baseboard bättre.

Men det där med zonerna. Hur i hela friden tänkte de där?

2 kommentarer:

Annika sa...

Vi har forced air och heat pump, men även baseboard heating (70-tals hus). Använder sällan baseboard eftersom det är skitdyrt.
Värmen i huset är ett skämt. Isoleringen också. Blåser det ute är det isande kallt i vårt sovrum. Termostaten är på mellanplanet. Källaren KALL, vårt sovrum iskallt. Mellanplanet OK.
Vi har elektriska bärbara element som vi flyttar till det rum där det behövs bäst.
Ogillar starkt att frysa inomhus. men vill absolut inte heller ha för varmt i ffa sovrummen. Så om det är 16 grader vi läggdags är det OK. Men det är inte kul att stiga upp i ett rum där det kanske är 15.
Typiskt amerikanskt hus fenomen tror jag detta är.

eastcoastmom sa...

Visst känns det amerikanskt! Vår baseboard funkar ganska bra, men zonerna är knasiga. Våra så mycket bättre att alla rum var en egen zon...